Централните и местните власти в Япония са спрели редица проекти за изграждане на вятърни паркове, поради опасения за опазването на застрашените птици, съобщава японското издание Йомиури Шимбун.

В момента Япония се стреми да използва вятърната енергия като източник на чиста енергия с цел намаляване на емисиите на въглероден диоксид, но също така се изразяват опасения от удари на вятърни турбини върху редки видове птици.

Има много случаи, в които защитени хищни птици - включително скални орли и планински ястреби - са били убити при удари от птиците както в страната, така и в чужбина, което поражда ключовия въпрос за намиране на баланс между декарбонизацията и опазването на важни видове.

През май Министерството на икономиката, търговията и промишлеността поиска от Green Power Investment Corp. "драстично да преразгледа бизнес плана си" за съоръжение за производство на вятърна енергия в планинска гора, разположена между префектурите Шига и Фукуи, като се позова на "опасения относно въздействието върху скалните орли". Министерството отбеляза, че планинските ястребови орли "е много вероятно да се сблъскат с вятърни турбини".

Базираната в Токио компания планира да изгради 39 вятърни турбини с височина 188 метра на площ от 830 хектара. Според двете префектури в проекта на декларацията за въздействие върху околната среда, представен от фирмата през март 2022 г., съгласно Закона за оценка на въздействието върху околната среда - се посочва, че скалните орли "не живеят в района".

Според група за опазване на природата и други източници обаче по това време в района са живеели две двойки скални орли и 11 двойки планински ястребови орли.

Насоките на Министерството на околната среда относно изграждането на съоръжения за вятърна енергия изискват при избора на места да се вземе предвид защитата на птиците. В насоките се посочва също, че трябва да се вземат мерки за предотвратяване на сблъсъка на птиците с вятърните турбини.

Министерството на околната среда и префектурите Шига и Фукуи изпратиха писмо със становище до Министерството на икономиката, в което се твърди, че компанията не е направила достатъчно, за да придвижи напред плана си за строителство.

След като получил писмото, Green Power Investment е заявила пред Yomiuri Shimbun: "Ще проучим внимателно препоръката и ще обмислим следващите си стъпки".

Според уебсайта на Министерството на икономиката, през последните пет години министерството е направило 61 препоръки, свързани с подготвителните документи за екологична оценка. От тях 47 са свързани с проекти, които биха могли да застрашат редки хищни птици, включително в префектурите Фукушима, Шизуока, Кочи, Кагошима, Шига и Фукуи.

Въпреки че тези препоръки не са правно обвързващи, те вероятно ще затруднят получаването на одобрение за строителни проекти от предприятията, ако те не използват конкретни мерки за борба с поразяването на птиците.

През последните години все повече предприятия изграждат съоръжения за производство на енергия от вятъра. Служител на отдела за дива природа към Министерството на околната среда на страната е заявил, че в момента се изпълняват много такива проекти в планинските гори в цялата страна.

Една от причините за последната тенденция е стремежът на правителството към декарбонизация с цел подпомагане на борбата с глобалното затопляне. Към фискалната 2019 г. в цялата страна е имало около 2500 вятърни турбини. Въпреки че тези турбини представляват само 0,7 % от цялата електроенергия, произведена в Япония, в Стратегическия енергиен план на правителството на шестото правителство - формулиран през 2021 г. - се посочва целта за повишаване на този показател до 5 % до фискалната 2030 г.

Друга причина за повишения интерес към вятърната енергия е, че технологичните иновации са намалили разходите за производство на електроенергия, което дава по-големи надежди за печалба.

Въпреки това много предприятия предприемат проекти за вятърна енергия, без да обръщат достатъчно внимание на редките хищни птици. По данни на базираното в Токио Японско дружество за опазване на природата, местообитанията на планинския ястреб и скалния орел са обитавали съответно 52% и 21% от 267 предложени места за производство на наземна вятърна енергия през и след 2018 г.

Смята се, че в Япония има само около 500 скални орли и 1800 планински ястребови орли.

"Предприятията трябва да избягват изграждането на съоръжения за производство на вятърна енергия в местообитанията на тези птици", заяви представител на асоциацията. "Обикновено такива фирми не се грижат за околната среда." е заявил той.