Глобалните емисии на CO2 ще нараснат с по-малко от 1% тази година благодарение на възобновяемите енергийни източници, твърди IEA

Глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2) от изкопаеми горива ще нараснат с по-малко от 1% тази година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на нов анализ на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Докладът посочва бързия ръст на възобновяемите енергийни източници и електрическите превозни средства. Увеличението от близо 300 млн. тона (MtCO2) "би могло да бъде много по-голямо...[но] внедряването на възобновяема енергия и електромобили задържа ръста на емисиите", пише в новинарския бюлетин.

Той цитира думите на ръководителя на МАЕ Фатих Бирол: "Окуражаващата новина е, че слънчевата и вятърната енергия запълват голяма част от недостига, а увеличението при въглищата изглежда е сравнително малко и временно."

Дейв Джоунс от мозъчния тръст Ember отбелязва в Twitter, че перспективите за въглищата през тази година са "много несигурни", като е възможно търсенето им да намалее през тази година, а не да се повиши малко, както прогнозира МАЕ.

Междувременно в коментар за South China Morning Post се казва, че въглищата "изглежда се завръщат".

Асошиейтед прес съобщава констатациите на МАЕ и добавя: "В доклад, публикуван в сряда от екологичния тинк-танк World Resources Institute (WRI), се посочва, че настоящите планове на страните за намаляване на емисиите ще доведат до тяхното намаляване с едва 7% до 2030 г. спрямо нивата от 2019 г.

Според групата емисиите ще трябва да намалеят с 43 % за този период, за да се постигне целта от Париж [1,5C]."

The Hill и Independent също публикуват информацията на МАЕ.

Bloomberg съобщава за заключенията на WRI: "Международната общност трябва да бъде шест пъти по-амбициозна, отколкото беше през изминалата година, ако иска да избегне катастрофалното изменение на климата и да задържи глобалното затопляне на 1,5C до края на века."

Ройтерс съобщава със заглавие: ""Огромни пропуски" в плановете на държавите за справяне с изменението на климата - проучване".