Подобно събитие би било абсолютен прецедент. Защо?

Положителната фаза на Тихоокеанската осцилация  (ENSO) се случва редовно през няколко години, редувайки се периоди на неутрална фаза и с различни степени на отрицателната фаза на осцилацията, наричана с женския вариант на испанската дума за "бебе, младенец": "Ла Ниня".

Но силни фази, при които температурата на водата в съответните зони се повишава над 1.5-2 градуса над обичайното, са много по-редки. Пример:

Последните три силни Ел Ниньо бяха само преди 3 години, през 2016, а преди това - 1998 и вече далечната 1983 година. Така, ако  паузите между предишните силни Ниньо бяха 15 и 17 години, сегашната би била само....3! Три години.

Да виним ли за това промяната на климата? Преценете сами.

Относно влиянието на осцилацията върху по-отдалечени зони на планетата, каквато е и нашата Европа, се спори. Това е така, заради наличието на други, по-близки до нас циклични колебания на температурата на океаните, каквито са северно и южноатлантическите осцилации, арктически промени и дори квазидвугодишния температурен цикъл на Индийския океан.

Но има места, на които Ниньо влияе директно и без уговорки. такива са западното крайбрежие на Южна Америка, Калифорния и особено Австралия.

Затова, не е учудващо, че австралийците са твърде обезпокоени от това ново развитие в прогнозите за осцилацията (допреди месец прогнозите бяха за "хилав" или умерен вариант през следващите няколко месеца).

Облекчението за засегнатите от сушата региони на Австралия може да е доста далеч във времето, тъй като климатичните влияния на Тихия и Индийския океани се накланят към по-сухи условия, а голямо събитие в Ел Нино е възможно до края на годината, пише австралийското издание  Sydney Morning Herald.

Учени по въпросите на климата споделят пред него, че условията в Тихия океан са особено важни, като се има предвид необичайното натрупване на екваториална топлина под повърхността, която би могла да осигури гориво за значителен Ел Ниньо.

Ако се случи подобно събитие, Големият бариерен риф ще се сблъска с още едно масово коралово избелване, докато сушата, обхващаща Южна и Източна Австралия, може да се засили.

Агус Сантосо, старши учен в Центъра за върхови постижения в областта на климата, заяви, че има два възможни варианта на развитие на събитията в Тихия океан.

- До края на май бихме могли да имаме изцяло Ел Ниньо и след това да се разсее и отслабне

- Другата е, до май той да се формира  и продължава да се развива. Така до края на годината можем да имаме чудовище - Ел Нино.

По време на Ел Ниньо -събитията, нормалните източни ветрове, които духат по екватора, се забавят и дори се обръщат. Моделите на валежите са склонни да се изместват на изток от Югоизточна Азия и Австралия, създавайки условия, благоприятни за дъждовни количества под средното ниво и за пожари.

"Много вълнуващо", но не в хубавия смисъл.

Перспективата за голям El Nino по-късно тази година беше повдигната на международна конференция на учени по климата в Чили по-рано този месец.

Те считат, че сегашните условия са сходни с тези през 2014 г., когато бяха достигнати близки до Ел Нино условия, а след това, една година по-късно, се реализира едно от трите най-мощни такива събития през последните 50 години.

"Сега има повече топлина под повърхността, която чака да бъде изкарана на повърхността, отколкото в началото на 2015 г.", казва Майкъл Макфаден, старши учен в Американската национална администрация по атмосферата и океана (НОАА), който присъства на събитието в Чили.

"Ако западните ветрови пориви с достатъчна амплитуда, продължителност и зонална компонента се развият по екватора през следващите няколко месеца, 2019-20 може да бъде много вълнуваща," казва той.

Учените подчертават, че "бариерата на  предсказуемост", която пада по време на есента в южното полукълбо, означава, че надеждността на модела е по-ниска, отколкото в други периоди на годината и засега прогнозите не могат да бъдат категорични.