Тропическият циклон Идаи удари югоизточната африканска държава Мозамбик още в края на миналата седмица. Скоростта на вятъра достигна 177 км/ч.

>>>Виж галерия от снимки>>>

Повече от 500 000 жители на пристанищния град Бейра бяха отрязани от останалата част на страната. Пътищата бяха наводнени, летището - затворено. В резултат на дъждовете и наводненията в навечерието на бурята в Мозамбик и Малави, повече от 120 души бяха обявени за загинали (към настоящия момент различни източници вече съобщават за над 500 жертви).

По-късно циклонът достига до територията на Зимбабве, където загиналите до неделя бяха 31 души. В провинция Маникал на границата с Мозамбик са загинали 21 души, прекъснати са комуникациите и електричеството.

В Зимбабве е обявено извънредно положение. Наводненията буквално измиха къщите и мостовете. Според последните данни 71 души са изчезнали. Очаква се, че броят на загиналите ще се увеличи, когато мащабът на щетите стане ясен с преминаването на наводненията.

Двама ученици от интернат са загинали в свлачище. Според длъжностни лица те са спали в общежитието си, когато потокът слязъл от планината и е съборил сградата. Още трима души изчезнали, след като автобусът бил отнесен от водата, докато се опитвал да пресече придошлата река.

В планинския район Чиманимани са повредени повече от 100 къщи, около 200 ученици са евакуирани от училището им с помощта на военните.

Мнозина потърсили убежище по склоновете на планините, но поради силния вятър спасителите не можеха да стигнат до тях. Съпругата на местен депутат оцеляла, само защото е успяла да се изкачи на едно дърво, съобщава местно издание.

В неделя следобед информационното министерство на Зимбабве съобщи, че видимостта се е подобрила и военните хеликоптери са транспортирали много от ранените към болнични заведения. Според държавния телевизионен канал ZBC циклонът е отнесъл част от покривите на затвора в град Масвинго и в момента се движи на запад.

Циклонът се зароди преди десетина дни в близост до крайбрежието на Зимбабве, след което направи доста любопитен пирует, отначало  на изток към Мадагаскар, а впоследствие, набрал сила  и  енергия от топлите води между Югоизточна Африка и остров Мадагаскар, промени посоката си и удари африканското крайбрежие. 

Подобни тропически циклони (които в Атлантика се наричат "урагани", а в Северния пасифик - 'тайфуни") не са нещо обичайно за този регион, а катастрофалната му сила със сигурност се дължи отчасти и на затоплящите се води на Световния Океан.

Стихията повдига и други въпроси: за това, различно "качество" ли са загиналите от подобни стихии в различните части на света. Като пример - макар и сериозна трагедия и причина за колосални икономически загуби, наводненията в Средния запад на САЩ причиниха два порядъка по-малко жертви от тези на тропическия циклон Идаи в Африка. Същевременно, сами можете да прецените колко добре е осветена едната трагедия и колко - значително по-ужасната африканска такава.