Заради повишените нива на реките Мисури и Плат военната база Оффът (Offutt) в САЩ е наполовина под вода, съобщи полковник Майкъл Мениън, командващ 55-та въздушна ескадрила.

Характерно е, че тази база е стратегическа, където са базирани т. нар. "Самолети на страшния съд" Boeing E-4B Nightwatch (виж заглавната фотография). Те са предназначени да евакуират висшето ръководство на САЩ в случай на разрушаване на наземните командни обекти и инфраструктура.

"Водата остава на едно и също ниво от 12 часа. Не очакваме нивото да се вдигне още, но се подготвяме за всеки сценарий. Нашият армейски инженерен корпус прогнозира, че водата ще започне да се оттегля в четвъртък, 21 март. Сградата на командването остава затворена до второ нареждане.... Нашият страхотен екип е зает да подготвя нашите приоритети за това какво да се направи първо, когато водата се оттегли.

Разбира се, можете да бъдете сигурни, че нашият приоритет номер едно е безопасността и живота на хората, а нашият втори приоритет поддържането на бойната готовност и дори това наводнение, което се случва веднъж на 1000 години, няма да промени това. Екипът запази нашия боен капацитет по време на потопа и ние ще се върнем по-силни, готови и по-смъртоносни....!", написа във ФБ страницата си полковникът.

Отдолу има стотици коментари, като някои от тях засягат, шеговито или не, самия върховен главнокомандващ на полковника (на всички ВВС и на цялата армия на САЩ - президента Тръмп), който отрича съществуването на глобалната промяна на климата:

"За съжаление, това не е "хилядолетно наводнение" .... това е бъдещето .... и вашият главнокомандващ  отрича това, което всички останали на планетата вече знаят - ускоряването на климатичните промени." 

Макар доста опустошителни за инфраструктурата, наводненията в САЩ доведоха до няколко човешки жертви, докато в същото време в Югоизточна Африка, Мозамбик и Зимбабве, тропически циклон отне живота на вече над 1000 души.