През цялото съществуване на Индонезия, дори в колониалните времена, Джакарта е била нейна столица.

Но крайбрежният град, който се намира на северния бряг на остров Ява, може скоро да загуби този титла, заради сериозни екологични проблеми.

>>>Виж галерия от снимки от Джакарта>>>

Индонезийският президент Джоко Видодо съобщи в понеделник, 29 април, след заседанието на кабинета, че ще даде ход на един дълго обмислян план, съобщава The Jakarta Post.

Идеята за преместване на столицата е била обсъждана още през 1945 г. след получаване на независимостта от Холандия. Идва време тя да се превърне в реалност, тъй като градът страда от замърсяването на въздуха и последиците от изменението на климата.

Би Би Си нарече Джакарта "най-бързо потъващия град в света". Това не е лъжа: градът, част от който вече е под морското равнище, е потънал с 13 фута (3,9 метра) през последните 30 години. Според оценки на Министерството на външните работи на Нидерландия до 2050 г. този град може да бъде наводнен, тъй като се очаква нивото на морето да се повиши с поне 20 инча (50 см), а според по-радикални сценарии до 1,5 м.

Ето защо правителството реши да се премести столицата, въпреки че това не е лесна задача: местенето ще струва до 33 млрд. долара и ще изисква изграждането на нови правителствени служби, инфраструктура и посолства.

В момента в града има твърде много градски райони, твърде много хора, коли и сгради. 

Напоследък урбанизацията се е  разпространила извън града, елиминирайки селскостопанските площи на юг и  замествайки ги с жилищни и търговски площи, както и с промишлени комплекси.

Когато вали, това води до покачване на нивата на водите с от 177 до 317 cm в околните на града низини: водата просто няма къде да се оттече, а градът бива наводняван всяка година, тъй като през него преминават 13 реки.

Досега правителството не е обявило кога ще започне преместването или къде ще бъде следващата столица. Джакарта няма да бъде изоставена. Правителството очаква тя да се превърне в "индонезийски Ню Йорк", финансово сърце на страната.

 

ИЗБРАНО