В северозападната част на Тихия океан от началото на сезона се формираха 6 тропически бури.

>>>>>виж галерия от сателитни снимки на тропическите циклони>>>

От тях  2 достигнаха етап силата на тайфун - Джелават (24 март - Април 1) и Маликс (4-11 юни). Първите тайфуни засегнаха  Каролинските острови, Филипините, Виетнам, Южен Китай и Япония.

Националната хидрометеорологична служба на Филипините (PAGASA) в първата си прогноза, предвиди в периода от януари до март от 1 до 3 тропически циклона, от април до юни - от 2 до 4.

Според прогнозата на националния център на Виетнам, 12 или 13 тропически циклона ще засегнат Виетнам през 2018 г., което е над средното ниво.

През март бе издадена сезонна прогноза на обсерваторията в Хонг Конг, според която от 5 до 8 тропически циклона ще възникнат в радиус от 500 километра от мегаполиса. Това е близо до нормалното, а първият тропически циклон може да окаже влияние върху Хонг Конг не по-късно от края на юни.

В северната част на Индийския океан, в Арабско море, през май, имаше 2 тропически бури: тропическата буря Сагар и много силната тропическа буря Мецену. Сагар произхожда от Аденския залив и на 19 май се намираше на север от Сомалия, където десетки хиляди хора пострадаха от дъждове, наводнения и вятър.

Само няколко дни по-късно се появи Мецену, който се превърна в много силен циклонален вихър. Той атакува остров Сокотра (Йемен), а след това тръгна към брега на Арабския полуостров и югоизточната част на Оман, границата с Йемен.

В град Салала паднаха 278 мм валежи за един ден, което е 3 пъти повече от годишната норма за региона. Дъждовете доведоха до наводнения.

В Атлантическия океан в края на май се развиваше субтропическата буря  Алберто. Алберто премина от Карибско море на източното крайбрежие на Юкатан и после се обърна първо на изток, после на север и постепенно стигна до Големите езера.

Тропическият циклон засегна Юкатан, Каймановите острови, Куба, югоизточните и средните щати на САЩ, а след това Онтарио, Канада.

В Североизточния Тихи океан сезонът на ураганите официално започва на 15 май.

През времето, изминало от началото на сезона, в региона са се образували два урагана и една тропическа буря. Ураганът Bad (9-15 юни) достигна 4-та категория на опасност по скалата на Saffir-Simpson, а на 12 юни скоростта на вятъра близо до центъра достигна 215 км / ч.

Тя се зароди на запад от Коста Рика, премести се на запад, после на северозапад и на север. Пристигайки над по-хладни води, той бързо отслабна и излезе със силата на тропическа буря на сушата в района на Кабо Сан Лукас.

Според прогнозата на NOAA, активността на сезона на ураганите в Атлантическия океан ще бъде около или над нормата с вероятност от 75%. Очакват се 10-16 бури (нормата е  12), от които 5-9 урагани (при норма 6), а от тях от 1 до 4 ще станат много силни (при норма 3).

В североизточния Тихи океан се очаква с 80% вероятност активността да бъде около или над нормата. Ще има 14 до 20 бури (при норма 15), 7-12 урагана (норма 8), 3-7 много силни (норма 4).

В центъра на Тихия океан се очаква да се формират 3 до 6 тропически циклона (термин, който включва тропическа депресия, буря и ураган).. Вероятността активността на сезона да бъде около или над нормата е 80%.

Основните фактори за сезонните прогнози на циклонаслната тропическа активност в Атлантическия океан и в североизточната и централната част на Тихия океан е вероятността за слаб Ел Ниньо, както и близки до нормалните температури на повърхностните води в Атлантическия океан и Карибско море.