Когато става дума за екология, сме свикнали да чуваме само лоши новини. Хиляди изчезващи или  вече изчезнали видове растения и животни, съкратени местообитания, загиващи екосистеми.

Все пак, понякога има и добри и дори много добри новини. Въпреки обезлесяването и екологичното замърсяване в големи части на Амазония, властите на най-голямата южноамериканска страна, Бразилия, очевидно имат успехи във спасяването и  възстановяването на някои емблематични и уникални местни животински видове.

Дългата няколко метра и тежаща стотици килограми, риба пираруку в Амазонка беше почти изчезнала. Но след взетите мерки - създаването на резерви за устойчиво развитие в Бразилия, гигантската риба и нейните местни популации, отново процъфтяват.

>>>Виж галерия от снимки на уникалната сладководна риба-гигант>>>

Възстановяването на популациите на една от най-големите сладководни риби в света е резултат от дългогодишните усилия на Бразилия да съчетае научното и традиционното ноу-хау за запазване на богатото биоразнообразие на страната и за осигуряване на устойчив поминък за местните общности в Амазонка.

Обхващайки повече от три милиона хектара, Мамирауа и съседните резервати на Амана за устойчиво развитие в горното течение на река Амазонка бяха създадени през 90-те години от държавното управление.

Те са сред 39-те такива места в най-голямата държава в Латинска Америка, където живеят повече от половината от световните животински и растителни видове.

Амазония е изправена пред нарастващи заплахи от незаконен дърводобив, нелегални миньори и агресивни селскостопански предприятия, които намериха нов импулс след избирането на крайнодесния президент Жаир Болсонаро. Природозащитниците смятат, че тези резултати са доказателство, че е възможно да се използват природните ресурси по начин, който прави не вреди на околната среда.

"Тропическите гори ни позволяват да я използваме, без да засягаме или да влияем много малко на начина, по който тя работи", каза Емилиано Рамальо, научен и технически директор на подкрепяния от правителството Институт за устойчиво развитие Мамирауа (MSDI). ,

"Ние трябва да променим концепцията, че тропическите гори могат да донесат ползи само ако са изсечени."

"Това социо-биоразнообразие е това, което прави Амазонка и Амазония. Без нея системата не функционира."

Голямото възстановяване

Мамирауа е на 40 минути с лодка от най-близката община Тефе.

Разположени дълбоко в Амазонка, розовите делфини се плъзгат във водата, докато птици с различни цветове произвеждат сложна симфония, докато се издигат над плаващи къщи.

Розовите делфини или т нар. Амазонски речен делфин е сред един от редките представители  на семейството си, живеещи в сладководни условия.

>>>Виж галерия от снимки на Амазонски речен делфин>>>

Следва продължение....

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>