То се е случило преди повече от половин милиард години, съобщава газета.ру, цитирайки изследване на английски учени от университета в Екцетра.

Учените обясняват проблема с т. нар. "биопертурбация" - разбъркване повърхностните слоеве на седиментите на дъното на океана, когато  първите животински организми се появили преди около 540 милиона години.

Те активно започват да разграждат седиментите. Едновременно с това разграждат и натрупаната от фитоорганизмите органична материя в тези наслоявания и това води до промяна в състава на почвата и водата и освобождаването на огромни количества въглероден диоксид, метан и други парникови газове. Това е довело до глобално затопляне и масовото изчезване на самите животни, които са го предизвикали.

Експертите са изследвали структурата на депозитите в геоложките слоеве на възраст 520-540 милиона години по океанското дъно и са въвели данните в математически модел.

Както се оказало, промените в структурата на утайките съвпада с началото на дейността на първите животински микроорганизми.

Сега микроорганизми все още оказват влияние върху климата на Земята, отбелязват учените, но не и в този мащаб - палмата на първенството принадлежи на Хомо Сапиенс.