В момента времето над страната ни се определя от взаимодействието между циклонална област с център над Балтика и антициклон, чийто център е разположен над Великобритания.


Последният е с дъгообразна форма във височина и в следващите часове  и  дни центърът му ще се измества на изток и югоизток.
Днес и утре въздушните маси, преминаващи над страната ни, ще бъдат с няколко градуса по-топли, но от неделя до вторник-сряда отново ще ни "закачи" периферията на  по-студена арктична въздушна маса и температурите ще се понижат.

При тези бързи и  динамични промени, Балканите почти непрекъснато ще бъдат в антициклонално барично поле, но с динамични и подвижни центрове, при което валежите, където ги има - най-често около и над планините, ще бъдат слаби и спорадични, без нови съществени количества.

Температурите днес  и утре слабо ще се повишават.
Максималните днес ще бъдат от нула до 5 градуса.
Минималните утре ще са от около нула до 3-4 градуса, а дневните - от 4 до 9.
От събота и неделя отново ще постъпва по-студена въздушна маса и  температурите ще се понижават.
Според сегашните преценки, най-ниските минимални температури ще бъдат измерени във вторник, когато единият от дрейфуващите на изток-югоизток центрове на антициклона ще бъде над страната, а на североизток от страната ни в непосредствена близост, ще преминава доста студена арктична въздушна маса. 

Възможни са отново минимални температури до около минус 10 градуса, но самата динамика на процесите няма да позволи максималното възможно изстиване, поради променливи посоки и скорост на вятъра в различните видове релеф на страната. 


Въпреки това, при стихване на вятъра за няколко часа под центъра на антициклона, неминуемо ще има изстиване заради предимно ясното време.

Около средата и през втората половина на седмицата - след Никулден, арктичната въздушна маса ще се оттегля на изток и при западни потоци при земя и във височина и антициклонално поле(с достатъчно слънчеви или малооблачни часове), температурите отново ще се повишават, поне според сегашните сценарии на моделите. Не са напълно изключени и краткотрайни мъгли.

Трябва да се има предвид, че въпросните сценарии за повече от 5-6 дни напред винаги трябва да се приемат с едно наум и да се следят следващите прогнози.
При това, като цяло ще бъде сухо или предимно сухо, а слабите превалявания, предимно орографски обусловени, ще бъдат само на места около планините.

Няма яснота, при сегашната твърде динамична меридионална циркулация над континента, доколко ще продължи този тип време, както и кога ще настъпи по-съществена нейна промяна, но според нас това ще се случи около средата или през втората половина на месеца.

Опитът от последните зимни сезони показва, че след подобни периоди на условно "студен" тип циркулация за страната ни, неминуемо настъпва повече или по-малко продължителен по-спокоен и топъл период.

Предвид най-ниското слънце  и  кратки дни за годината в момента, това би могло да означава  и отново мъгли и ниски облаци, както през ноември, но все пак, с някаква вероятност и по-топло време.
Следете прогнозите и анализите на сайта ни и по-нататък.