На въпроса отговаря диетологът Антонина Стародубова.

Според експерта, най-подходящите сред летните плодове са череша, вишни, боровинка и диня. Всички тези плодове са богати на витамини и антиоксиданти.

 Отбелязва се, че боровинките съдържат пектинови вещества, които допринасят за нормализирането на липидния метаболизъм и стомашно-чревния тракт.

Вишните са ниско алергенни и полезни за сърдечно-съдовата система, а динята съдържа големи количества витамини А, В, С и фолиева киселина.

Експертът предупреждава, че въпреки високото съдържание на вода в динята (около 90%), тя също така съдържа много захари - до 5,8 грама на 100 грама от плода. Поради тази причина, както с дините, така и с пъпешите не бива да се прекалява.

Динята е растение от семейство Тиквови.

>>>>>Вижте галерия от снимки на диня с традиционни и не толкова, кулинарни приложения>>>>

В различните райони на България е наричана още карпуз, лубеница, любеница.

Знаете ли, че:Прясната диня може да бъде консумирана директно, но често се използва и за ароматизиране на напитки. 

Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.

В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>