На въпроса отговаря диетологът Антонина Стародубова.
Още по темата
Според експерта, най-подходящите сред летните плодове са череша, вишни, боровинка и диня. Всички тези плодове са богати на витамини и антиоксиданти.
Отбелязва се, че боровинките съдържат пектинови вещества, които допринасят за нормализирането на липидния метаболизъм и стомашно-чревния тракт.
Вишните са ниско алергенни и полезни за сърдечно-съдовата система, а динята съдържа големи количества витамини А, В, С и фолиева киселина.
Експертът предупреждава, че въпреки високото съдържание на вода в динята (около 90%), тя също така съдържа много захари - до 5,8 грама на 100 грама от плода. Поради тази причина, както с дините, така и с пъпешите не бива да се прекалява.
Динята е растение от семейство Тиквови.
>>>>>Вижте галерия от снимки на диня с традиционни и не толкова, кулинарни приложения>>>>
В различните райони на България е наричана още карпуз, лубеница, любеница.
Знаете ли, че:Прясната диня може да бъде консумирана директно, но често се използва и за ароматизиране на напитки.
Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.
В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.
НАЙ
Опасно силен вятър със скорост до 90 км/ч в 13 области у нас
Гигантски циклон носи топло на Балканите и вятър, дъжд и студ - в Западна Европа
30 държави подписаха обещание за връщане към атомната енергия заради промяната на климата
Шефът на Сауди Арамко: "Така нареченият зелен преход е грешка и провал"
Германия: Съмнителните обещания зад новата ядрена енергетика
Германия: Съмнителните обещания зад новата ядрена енергетика
30 държави подписаха обещание за връщане към атомната енергия заради промяната на климата