Преваляванията ще започнат още в следващите часове (вкл. в София), но те все още ще бъдат с локален, летен характер, макар на места - интензивни. Ще има и гръмотевици, а не са напълно изключени и локални градушки.

Утре ще има мощна купесто-дъждовна облачност и ще вали  над по-голямата част от страната.

Най-обилни ще бъдат валежите в централните райони в посока север-юг около Стара планина, а след обяд и привечер - над Южна и  най-вече Югоизточна България.

На места там валежните количества ще достигнат 30-50 литра на квадратен метър за 3-часов период, а за цялото денонощие сумарните количества могат да бъдат и трицифрени.

Във връзка с предстоящата обстановка утре, НИМХ е оцветило в жълто или оранжево по-голямата част от страната. Жълт код за опасни валежи и гръмотевични бури има за цялата северна  и централна част на страната

Оранжевият код за утре е в сила за части от южна България: областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Ямбол, Хасково, Бургас, както и  за Варненско. 

Подобни интензивни валежи за сравнително кратък период създават опасност от местни наводнения на места в указаните региони. Следете прогнозите и предупрежденията в тази насока в следващите часове и утре сутрин.

Спиране на валежите ще настъпи след обяд от северозапад на югоизток и до сутринта в четвъртък валежите ще спрат над цялата страна.

Утре ще бъде и хладно за средата на лятото, като температурите в много райони няма да превишат 22, 23 градуса, а на местата с обилни валежи и плътни облаци дори могат да останат по-ниски.

След временното спиране на валежите в четвъртък и отчасти петък (в петък ще вали краткотрайно, предимно слабо, в планините, на места), в събота и неделя отново ще вали над цялата страна, а температурите ще останат около и под 25 градуса.