Експерти предупреждават, че "Обединеното кралство е изправено пред перспективата да обяви суша през август", съобщава Guardian.

Според вестника Националната група по сушата, съставена от "правителствени служби и засегнати групи", ще се срещне днес, за да обсъди стратегия за справяне със "забележително сухото време и екстремните горещини", пред които е изправена Англия.

>>>>>Виж галерия>>>>>

Той продължава: "На фермерите може да бъде забранено да поливат културите си през критичния период на август и септември, като под особена заплаха са кореноплодните зеленчуци като и картофите.

Културите могат да загинат поради липса на вода, а сухата почва може да затрудни прибирането на реколтата."

В "Индипендънт" се казва, че Англия "не е обхваната от широко разпространена суша, но по-голямата част от Англия, с изключение на северозападната, е преминала в състояние на "продължително сухо време", което е стъпката преди обявяването на суша".

Изданието добавя, че в голяма част от страната вече има ниски нива на водохранилищата, речните потоци и подпочвените води, както и сухи почви. Първите шест месеца на 2022 г. са били най-сухите от 1976 г. насам, отбелязва "Таймс".

Вестник Daily Telegraph добавя: "Southern Water вече е подала искане за разрешение за засушаване до Агенцията по околна среда, което вероятно ще доведе до забрана на използването на питейна вода за поливане в района".

MailOnline добавя, че за последно суша е обявена през 2018 г. Междувременно вестник Ай-нюспейпър изследва вероятността това лято в Обединеното кралство да има още една гореща вълна, а BBC News и Guardian отразяват предупрежденията на ръководителите на пожарните служби, че Обединеното кралство трябва да се подготви за горски пожари.

В други новини от Обединеното кралство в. "Гардиън" отразява нов доклад на депутати, който предупреждава, че "милиони хора ще бъдат потопени в "неуправляеми" дългове тази зима, освен ако правителството не предложи по-голяма подкрепа за тези, които се борят да плащат сметките си за енергия".

Според вестника докладът на комисията за избор на депутати нарича енергийния регулатор OfGem "небрежен", заявява, че националната програма за изолация на домовете "трябва да бъде стартирана спешно" и че енергийният таван трябва да бъде заменен със "социална тарифа".

Депутатите заявяват, че правителството "трябва незабавно да промени остарялото си подпомагане на домакинствата за плащане на сметките за енергия", допълва "Индипендънт".