Райони от Испания и Португалия не са били толкова сухи от хиляда години, като Азорският антициклон се трансформира под въздействието на климатичните промени, установи научно изследване, цитирано от АФП и БТА.

Учените предупреждават, че последиците за лозята и маслиновите насаждения ще са тежки.

Азорските антициклони съответстват на атмосферен район с по-високо налягане, отколкото в околните зони на същата надморска височина близо до Азорския архипелаг. Те имат важна роля върху времето и дългосрочните климатични тенденции в Западна Европа.

В изследването си, резултатите от което са публикувани в сп. "Нейчър джиосайънс", специалистите показват, че тази система на високо атмосферно налягане "се е променила драматично през последното столетие, и че тези промени са безпрецедентни за климата на Северния Атлантически океан от 1000 години."

Учените са изследвали промените в атмосферното налягане в района от 1200 години и са установили, че системата на високо налягане е обхванала по-голяма площ от около 200 години, което приблизително съответства на Индустриалната революция.

През лятото Азорският антициклон изпраща топъл и сух въздух към Португалия, Испания и други западноевропейски страни като Франция. През зимата обаче той може да бъде синоним на влага и дъжд. Авторите отбелязват, че тези зимни валежи са "жизненоважни" за екологичното и икономическото здраве на Пиренейския полуостров.

Азорската системата за високо налягане ще стане още по-силна през 21-ви век заради изменението на климата.

Френско село забрани да се мият зъбите с чешмяна вода

Село в Южна Франция забрани на жителите да използват чешмяна вода за миенето на зъбите си, тъй като поради недостига водата се доставя с цистерни, а това може да влияе на качеството й, предаде ДПА.

Чешмяната вода не трябва да се пие или да се използва за приготвяне на бебешка храна или за готвене, съобщи на уебсайта си общината Баржемон, намираща се край Лазурния бряг. Вместо това на жителите беше съобщено, че за тези нужди могат да си вземат бутилки с вода в кметството. Забраната е въведена по хигиенни причини. Заради засушаването в момента водата се доставя с цистерни, което може да повлияе на качеството ѝ, обясняват местните власти.

Регионът също така е обхванат от гореща вълна, властите в Баржемон предупреждават жителите, че температурите могат да достигнат 40 градуса по Целзий. Достъпът до големи райони е силно ограничен поради повишената опасност от горски пожари.

Извънредно положение в Италия, спряха фонтаните, режим на чешмите

Поради голямата суша в Италия правителството одобри извънредно положение в 5 области. В рамките на указа за тях се отпускат над 36 милиона евро.

Стъпката улеснява правителството да отпуска средства и помощи за борба с последиците от сушата.

Съобщава се за регистрирани 100 пожара в столичната област Лацио. Нивото на най-дългата река в Италия - По, е най-ниското за последните 70 години насам в части от течението ѝ.

Най-потърпевшите от голямата суша северни области, зависими и от най-голямата в Италия река По са: Пиемонт, където извира, Ломбардия, Венето, Емилия-Романя, откъдето преминава, и Фриули-Венеция Джулия. Съответно, Пиемонт ще получи над 7 милиона евро, Ломбардия - 9, Венето - 5, Емилия-Романя - 11 и Фриули-Венеция Джулия - 4 милиона евро помощи.

В Пиза и Верона наложиха ограничения на водоподаването, а Венеция и Милано спряха някои от градските фонтани.

Министърът по регионалните въпроси Мариястела Джелмини каза, че правителството ще предприеме още мерки в национален план за овладяване на ситуацията, породена от сушата. Подготвя се специален декрет за това, за чието прилагане ще отговаря извънреден комисар.

Централната област Умбрия също поиска извънредно положение. Първа в тази посока бе Венето, която още през месец април поиска такъв статут.

Безпрецедентни горещини и валежи в Китай

От заснежените върхове в Тибет на запад до тропическия остров Хайнан на юг, Китай изнемогва заради най-лошата гореща вълна от десетилетия. В същото време в страната миналия месец са паднали рекордни количества валежи, съобщи Асошиейтед прес.

Екстремни горещини засягат също Япония, като променливото време създава проблеми и в други части от света. Според учени по всички личи, че тези явления се дължат на климатичните промени, като през този век се очаква още по-голямо затопляне.

В североизточните китайски провинции Шандун, Цзилин и Ляонин през юни са регистрирани рекордни количества валежи. Средното ниво за страната от 112,1 милиметра е с 9.1 процента по-високо от същия месец миналата година, съобщи днес националната метеорологична служба.

Средната температура в Китай през юни е била 21.3 градуса по Целзий - с 0.9 градуса по-висока от същия месец миналата година и най-високата температура за юни от 1961 г. Синоптиците прогнозират през юли по-горещо от обичайното време и проливни валежи, което не вещае облекчаване на ситуацията.

На 24 юни в Сучан, в северната китайска провинция Хънан, са били измерени 42.1 градуса, а в Дънфън - 41.6 градуса. Според климатолога Максимилиано Херера това е бил най-горещият ден в историята в тези два града.

В няколко части от Китай има сезонни наводнения. Те засегнаха стотици хиляди хора, най-вече на юг. Там валежите са проливни, а от Южнокитайско море идват тайфуни.

Времето е променливо и необичайно горещо не само в Китай.

Япония също изнемогва заради жега

Времето е променливо и необичайно горещо не само в Китай. В Япония властите предупредиха за претоварване на електроснабдителната мрежа. Хората се призовават да пестят ток.

Японските власти обявиха най-ранния край на годишния летен дъждовен сезон, откакто националната метеорологична агенция е започнала да води тази статистика през 1951 г. Обикновено дъждове смекчават горещините през юли.

В петък бяха измерени абсолютни температурни рекорди в Токамачи и Цунан и най-високите месечни стойности в няколко други японски града.

В плен на жегата са много части от Северното полукълбо - от обикновено хладни райони като руските арктични територии до традиционно горещите южни щати на САЩ. Отчитани са необичайно високи температури и влажност.

Национална метеорологична служба на САЩ предупреди за опасни жеги в райони, където живеят 30 милиона души. Има опасност за здравето на хората, които нямат климатик или работят на открито. Това показва, че тенденцията на екстремни метеорологични явления създава по-големи затруднения за по-бедните слоеве от населението, посочва АП.