Незапомнена поредица от горещи вълни атакува не само нашия континент.

BBC News прави преглед на горещата вълна, която в момента обхваща голяма част от Европа, включително Испания, Португалия, Франция и Обединеното кралство, като отбелязва, че континентът "едва се е възстановил от предишната си гореща вълна".

В началото на статията се посочва, че "горещите вълни са станали по-чести, по-интензивни и по-продължителни поради изменението на климата", като се добавя, че "светът вече се е затоплил с около 1,1 °C от началото на индустриалната ера".

Според Ройтерс, при температури над 40С в много части на страната, няколко горски пожара са обхванали централния регион на Португалия.

Новинарската служба съобщава, че стотици хора са избягали от домовете си, а пожарникарите се борят да потушат пламъците, тъй като страната преживява "задушаваща гореща вълна".

Sky News предава репортаж от Португалия и съобщава, че министър-председателят "вече е отправил мрачно предупреждение, че нещата вероятно ще се влошат", тъй като температурите ще се покачат до 46 градуса през следващите дни.

Великобритания също е засегната от пламъци, свързани с горещата вълна, като според Independent "огромен пожар" е избухнал в поле в Северен Йоркшир на фона на горещите температури.

Според MailOnline пожари са засегнали и Испания, където температурите вече са достигнали 43 градуса, а в Италия река Серкио в Тоскана е пресъхнала.

Guardian пише, че тъй като Северна Италия страда от най-тежката суша от 70 години насам, реколтата от земеделски култури, които доставят ключови съставки като "зехтин, ориз за ризото и пасата", може да бъде значително засегната, което "ще доведе до повишаване на цените с до 50 %".

Politico публикува материал, в който споделя мненията на своите читатели от цяла Европа за това как те наблюдават изменението на климата в своя район.

The Guardian също публикува допълнителни международни материали за екстремните горещини, които засягат и части от Китай (вж. по-долу) и югозападните и централните части на САЩ. Той отбелязва, че в САЩ температурата от 42С в Уейко е сред повече от дузина дневни температурни рекорди, счупени през уикенда в градове в Тексас, Колорадо, Оклахома и Арканзас.

France24 предава репортаж от Джакобабад в Пакистан, един от най-горещите градове в света, след като в разгара на горещата вълна през май там бяха регистрирани температури до 51С.

У нас в следващите дни също предстоят много високи температури, а най-горещо време може да очакваме през този уикенд.