На еднодневна международна среща на върха по въпросите на ядрената енергетика в Брюксел, Белгия, 34 държави, сред които САЩ, Китай, Франция, Обединеното кралство и Саудитска Арабия, подкрепиха декларация в подкрепа на ядрената енергетика, съобщава Асошиейтед прес.

Страните призовават регулаторните органи да "разгърнат напълно" потенциала на ядрената енергия в декларация, която до голяма степен е насочена към привличане на подкрепа от банките за развитие за финансиране на нейното внедряване и поддръжка, се казва в материала.

В него се обяснява, че "тенденцията се е обърнала" в полза на ядрената енергия през последните години, тъй като "затоплянето на планетата наложи постепенно да се откажем от изкопаемите горива, а войната в Украйна оголи зависимостта на Европа от руската енергия".

Лидерите на 11 държави-членки на ЕС подкрепиха декларацията, включително Италия, Полша и Швеция, съобщава Euronews. Ройтерс отбелязва, че освен ангажимента за изграждане на нови ядрени централи като цяло, в декларацията се настоява и за ранно внедряване на модерни реактори, включително малки модулни реактори, в световен мащаб.

Същевременно се добавя, че в Европа все още има държави като Германия и Австрия, които са против ядрената енергетика и искат инвестициите в нисковъглеродна енергия да се съсредоточат върху възобновяемите енергийни източници.

Друга статия на Ройтерс цитира Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ), който заяви пред журналисти преди събитието, че "без подкрепата на ядрената енергетика нямаме шанс да постигнем навреме целите си в областта на климата". 

Материал на агенцията цитира белгийския министър-председател Александър Де Кроо, който заяви на конференцията, че според него Европейската инвестиционна банка трябва да участва във финансирането на нови проекти за ядрена енергия. Той е заявил, че макар и да има много частно финансиране, липсва публично финансиране, осигурено чрез многостранни банки за развитие, което да задвижи частното финансиране.

EurActiv съобщава, че активисти на "Грийнпийс" са прекъснали събитието, като един от тях се е надвесил над зоната за пресата, носейки плакат с надпис "ядрена енергия, приказка".

Междувременно Daily Mail съобщава, че TerraPower, компания, основана от Бил Гейтс, е обявила, че планира да започне изграждането на ядрен реактор от "следващо поколение" в Кеммерер, Уайоминг, в началото на юни.

Правителството на САЩ отпуска 2 млрд. долара, а частни инвестиции са набрани за 1 млрд. паунда. Катрин Хъф, помощник-секретар по въпросите на ядрената енергетика в Министерството на енергетиката на САЩ, заявява пред Ройтерс, че страните, които използват ядрена енергия, трябва да променят веригите си за доставки, така че да не зависят повече от урана и други материали от Русия.