Акулите могат да станат още по-зли, тъй като температурите в океаните достигат най-високото си ниво в историята, предупреждават биолози в материал, публикуван от британския Телеграф.

Средната температура на повърхността на океана се е повишила до 20,96C тази седмица, според данни на Службата за климатични промени "Коперник".

Тя надминава предишния максимум от 20,95С, който беше поставен през 2016 г.

Експертите предупреждават за тежки последици за морския живот, тъй като горещите вълни имат потенциала да нарушат подводната екосистема.

Океаните са ключов регулатор на климата, който поглъща топлината и произвежда около половината от кислорода на Земята.

По-топлите води не могат да абсорбират въглеродния диоксид толкова ефективно, което означава, че в атмосферата остава повече от този затоплящ планетата газ.

Хищните животни, като акулите, могат да станат агресивни, тъй като се объркват в горещите условия.

Д-р Саймън Боксъл, експерт по мореплаване и океанография в Университета на Саутхемптън, заяви: "Това, че акулите стават раздразнителни, изобщо не ме изненадва. Рибите са доста нервни по отношение на температурата. Някои морски животни имат много малка поносимост към температурните промени."

"Популацията на морските животни като риби и китове и цялата хранителна верига ще бъдат засегнати.

"Бързата промяна е тази, която създава проблеми, защото природата няма време да се приспособи".

Най-разпространените акули в британски води са късоперата мако, баскинската, синята, обикновената тръноопашата и гренландската.

Температурният рекорд следва поредица от морски горещини през тази година в Обединеното кралство, Северния Атлантик, Средиземно море и Мексиканския залив.

Професор Майкъл Бъроуз от Шотландската асоциация по морски науки заяви, че промените са "изключително тревожни". Той казва: "Това е много сериозен проблем: "Свидетели сме на бързи промени и може да се окаже, че сме на прага на критична точка за живота в океана.

"Това е изключително тревожно, тъй като сме свидетели на ускоряване на промените, което е много тревожно. Можем да очакваме повече акули да навлязат в нашите води с повишаването на температурите в Южна Европа."

Предишният рекорд беше поставен през 2016 г., когато Ел Ниньо - естествено топло течение - беше в разгара си.

Сега е започнал друг Ел Ниньо, но според учените той все още е в начален стадий, което означава, че през следващите седмици се очаква температурите да се повишат още повече.

Пиърс Форстър, професор по изменение на климата в университета в Лийдс, заяви: "Данните са много надеждни, имаме сателитни данни и термометри на кораби и буйове, които потвърждават тези данни. Горещата вълна в океана е непосредствена заплаха за някои морски обитатели, вече наблюдаваме избелване на коралите във Флорида като пряк резултат и очаквам, че ще излязат на повърхността още въздействия."

Според Междуправителствения комитет по изменение на климата морските горещи вълни са се удвоили по честота между 1982 и 2016 г.

От 80-те години на миналия век горещите вълни са станали по-дълги и по-интензивни, се казва в доклада.