Активистката за климата Грета Тунберг се оттегли от участие в Международния фестивал на книгата в Единбург заради връзките си с индустрията за изкопаеми горива.

Тя трябваше да присъства на събитие в рамките на ежегодния фестивал на 13 август, но е заявила, че сега няма да го направи, защото фестивалът получавал спонсорство от инвестиционната компания Baillie Gifford.

Тя твърди, че Baillie Gifford "инвестира в голяма степен в индустрията на изкопаемите горива".

Г-ца Тунберг обвини индустрията в "екологично промиване" (greenwashing - терминът се използва често от екоактивистите в негативен смисъл за различни дейности, свързани с мнимо или лицемерно подкрепяне на екологични движения и каузи) чрез спонсориране на културни събития и заяви, че не желае да бъде свързвана с нея.

Тя добави: "Усилията на индустрията на изкопаемите горива за промиване на репутацията си, включително спонсорирането на културни събития, им позволяват да запазят социалния си лиценз, за да продължат да работят.

"Не мога и не искам да бъда свързвана със събития, които приемат такъв вид спонсорство." 

Бейли Гифърд, която спонсорира фестивала на книгата от 19 години, заяви, че не е значителен инвеститор в областта на изкопаемите горива, като 2% от парите на нейните клиенти са инвестирани в компании, които имат някаква дейност, свързана с изкопаемите горива, в сравнение със средно 11% за пазара.

Миналия месец информационната служба Ferret съобщи, че Baillie Gifford е инвестирала милиарди във фирми, които печелят от изкопаеми горива.

Говорител на фирмата заяви: "Някои от тези компании вече са се отказали от изкопаемите горива и много от тях помагат за прехода към чиста енергия. В момента 5% от парите на нашите клиенти са инвестирани в компании, чиято единствена цел е да разработват решения за чиста енергия."

Г-ца Тунберг трябваше да говори на събитие, наречено "Не е късно да променим света", в Edinburgh Playhouse.

Това щеше да бъде първата ѝ публична поява в Шотландия след посещението ѝ в Глазгоу по време на COP26 през 2021 г.

Очакваше се по време на събитието тя да обсъди своята активна дейност и книгата си "Книга за климата".

Ник Барли, директор на фестивала на книгата, заяви, че приветства г-ца Тунберг за това, че е отстоявала своите принципи, но фестивалът също трябва да отстоява своите принципи.

Барли заявява: "Фестивалът на книгата съществува, за да даде платформа за дебати и дискусии по ключови въпроси, засягащи съвременното човечество - включително извънредната ситуация с климата.

"Не бихме могли да предоставим тази платформа без дългосрочната подкрепа на организации като Baillie Gifford.

"Силно вярваме, че Baillie Gifford са част от решението на климатичната криза. Те са ранни инвеститори в прогресивни компании, които са положително настроени към климата, като предоставят средства, за да им помогнат да се развиват".

Той се извини на хората, закупили билети за събитието, на които ще бъде възстановена цялата сума, и "особено на стотиците млади борци за климата, които бяхме поканили да дойдат заради упоритата им работа за промяна на системата в Шотландия". Тунберг започна да протестира за изменението на климата пред парламента на Швеция през 2018 г., когато беше 15-годишна ученичка, което вдъхнови подобни "училищни стачки" в цяла Европа, САЩ и Австралия.

Тя често е отправяла закани към световните лидери за това, че според нея липсват действия по отношение на извънредната ситуация с климата, и по-рано тази година беше задържана от полицията в Германия по време на протест срещу въглищата.