Чили е сред южноамериканските страни, които са изправени пред изключителни зимни горещини, като температурите достигат 37 градуса по Целзий в средата на студения сезон, съобщава Ройтерс. Д-р Раул Кордеро, климатолог от университета в Сантяго, казва пред Ройтерс:

"Температури от 37 градуса по Целзий в средата на южната зима са необичайни. Това е температурна аномалия от почти 15С над типичните стойности и за съжаление това не е местен проблем, а глобален."

Ройтерс добавя, че има опасения за сигурността на водните ресурси през следващото лято, тъй като в момента Андите не се попълват със сняг.

Ню Йорк Таймс също съобщава за необичайната зимна гореща вълна в Южна Америка, като казва: "Жителите на Буенос Айрес носеха къси панталони и се вееха, докато се опитваха да се справят с необичайните горещини във вторник.

В четвъртък те отново бяха облечени с якета и шалове, които обикновено носят по това време на годината.

Внезапната промяна в гардероба е резултат от горещата вълна, обхванала части от Южна Америка, включително Аржентина, Чили и Парагвай, които би трябвало да са зимни."

The New York Times допълва, че във вторник аржентинската столица е счупила 81-годишен рекорд за дневна температура, когато температурите са достигнали 30С.