В южното полукълбо в момента е лято. 

Температурите в Австралия по-рядко достигат екстремни стойности, за разлика от тези в северното полукълбо, където са и регистрираните абсолютни рекорди за планетата.

Това е така, защото южният континент е по-малък като масив суша, в сравнение със Сахара, Азия или Северна Америка.

Австралия от няколко дни вече е в плен на горещата вълна, но пикът предстои през тази седмица, когато има вероятност да бъдат подобрени абсолютните рекорди за всички времена в историята на измерванията на континента.

Досегашният рекорд е регистриран на 2 януари 1960 в пункт с име Ооднадатта във вътрешноста на големите австралийски пустини.

Декемврийският рекорд е отбелязан в Бърдсвил и е "само" 49.5 градуса.

Неговото подобрение е почти сигурно днес или утре (ще ви уведомим за това).

Най-горещо ще бъде утре в южните части на континента, където денят е най-дълъг и в момента е разположена област на високо налягане. Южната тропична окръжност минава почти през средата на континента и слънцето практически го огрява почти перпендикулярно в дните около южното Лятно слънцестоене.

Миналата година, приблизително по това време, континентът на кенгурутата отново беше жертва на неколкократни горещи вълни, но температурни рекорди не бяха достигани. Сега има сериозни предпоставки те да бъдат подобрени. Забележете, че на картата са указани очакваните аномалии, а не самите температури. Тоест, числото 20 в съответната зона означава, че с толкова температурите ще бъдат над обичайните за съответния ден и място.

Подобна аномалия почти сигурно ще отбележи температурен рекорд.

>>>>Виж снимки от южния континент>>>>

Снимки: Twitter, НОАА