Високите температури в Нова Зеландия станаха причина днес там да бъдат подобрени няколко температурни рекорда, както и да бъдат блокирани в пиков час хиляди пътници в столицата Уелингтън, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Както съобщават метеоролозите, температурните рекорди са били подобрени в три града - Уелингтън (30,3 градуса), Хамилтън (32,9) и Ъпър Хът (33,5), намиращи се на един от главните новозеландски острови, Северния. В Уелингтън хиляди пътници се оказаха блокирани в час пик, след като от необичайно високите температури бе засегната и контактната мрежа на влаковете, съобщи жп операторът "Киви рейл". Много от хората изразиха недоволство, че са били оставени да стоят във влаковете, където било много горещо, както и навън, по гарите.

Някому тези температури могат да се сторят не толкова високи, но Нова зеландия е сравнително малка по площ суша, обградена отвсякъде с не чак толкова топъл океан, за разлика от разположената северно и предимно в тропичния и субекваториалния пояс. >>>Вижте снимки от екзотичните Новозеландски острови>>>

На краткия клип можете да проследите движението на аномалиите в този регион на Южното полукълбо и как се движат горещините в Австралия и Нова Зеландия:

Най-високите температури бяха измерени в централната част на Северния остров. Най-горещата точка в Нова Зеландия беше град Каверау в Залива на изобилието, където беше 34,3 градуса.

През 2018 г. в Нова Зеландия беше отчетена една от най-високите средногодишни температури, измервани досега (по-топла от 2018 г. е била само още една друга година), а лятото беше най-горещото, откакто се води статистика.