Труповете на стотици диви коне и други бозайници са открити в сухи дерета в централните пустинни и полупустинни области на континента, съобщава австралийската телевизия Ей Би Си.

Около две дузини трупове в различни етапи на разлагане са открити разпръснати по протежение на 100-метров участък от пресъхнала заради жегите река, наречено Deep Hole, на 20 километра от градчето Санта Тереза. Температурата там в продължение на вече повече от 13 дни е над 42 градуса.

Офицерът от службата за опазване на околната среда Ралф Търнър се натъкнал на мрачната сцена миналата седмица, пътувайки в района, за да прецени как топлинната вълна е повлияла на водните нива на басейна.

Търбър споделя, че за първи път вижда нещо подобно:

"Намерихме всички тези бедни коне, всички загинали - споделя Търнър.

"Имаме горещо време ден след ден. Просто не можех да повярвам, че нещо подобно се случи тук, за първи път се случи така."

Конете са умрели от дехидратация и топлина

Центърът на континента е под влияние на безпрецедентна гореща вълна през по-голямата част от лятото.

Дивите коне в Австралия, наричани от местните "Бръмби" (на заглавната снимка), не са коренни "жители" на континента, но подобно на много други видове, като кучетата Динго, зайците, овцете и дори камилите, са се приспособили отлично към различни зони на обширния южен континент.