Бангладеш почти утрои производството си на електроенергия от въглища през 2023 г., показва анализ на правителствени данни, направен от Ройтерс.

Това ще помогне на страната да преодолее най-големия недостиг на електроенергия от повече от десетилетие и да намали нарастващите разходи за производство, според източника.

Въглищата заемат водещо място в енергийния микс на Бангладеш през 2023 г. за сметка на по-чисти горива, тъй като правителството се бори да плаща по-малко за скъпия внос на природен газ, мазут и дизелово гориво поради намаляващите доларови резерви и отслабващата валута.

Производството на електроенергия от въглища нарасна до рекордните 21 млрд. киловатчаса (kWh) през 2023 г., в сравнение със 7,9 млрд. kWh електроенергия, произведена от въглища през 2022 г., показва анализ на ежедневните оперативни доклади на компанията Power Grid Company of Bangladesh (PGCB).

"Очаква се делът на въглищата да се увеличи още повече през тази година, тъй като се очаква да бъде въведен в експлоатация нов блок. Зависимостта от газа се очаква да остане стабилна, а използването на течни горива ще намалее", е заявил високопоставен служител на Министерството на енергетиката.

Делът на въглищата в горивния микс за производство на електроенергия се е увеличил до 14,2 % през 2023 г. от 8,9 % през 2022 г., сочат данните на PGCB, докато делът на природния газ е нараснал до 55,2 % през 2023 г., което е първото увеличение от четири години насам и се е увеличил от 51 % през 2022 г.

Въпреки това делът на природния газ през миналата година беше много по-нисък от средния дял от около 66% през десетте години до 2022 г., тъй като високите международни цени на горивото ограничиха използването му. Намаляващите местни газови запаси и втечненият природен газ, основно от Катар, са основните източници на газ за страната.

Въглищата и природният газ спечелиха предимно за сметка на течните горива като мазут и дизел, чийто дял в производството на електроенергия се понижи до 20,1 % през 2023 г. от 29,6 % през 2022 г., сочат данните.

Бангладеш, в който живеят над 170 млн. души и който е вторият по големина износител на облекла в света, снабдяващ световни търговци на дребно, включително Walmart (WMT.N), H&M и Zara, се сблъска с непланирани прекъсвания на електрозахранването през три от всеки четири дни през 2023 г.

Общият недостиг е нараснал с близо 40% на годишна база до 2,7 млрд. kWh през 2023 г., или 2,8% от търсенето, сочат данните на PGCB, като недостигът е намалял през втората половина на годината поради по-високото производство на въглища.

Заедно с други големи азиатски икономики - Индия и Виетнам, Бангладеш увеличи използването на сравнително евтини въглища, за да посрещне рязкото нарастване на търсенето на електроенергия, което през 2023 г. нарасна с над 5%.

По-голямото производство на електроенергия от въглища позволи на южноазиатската държава да намали средните разходи за производство на електроенергия за първи път от четири години насам.

Бангладеш, който е сред десетте икономики, най-силно зависими от изкопаеми горива за производство на електроенергия, се надява да повиши екологичните си показатели през тази година, като удвои добавения си капацитет за слънчева енергия и пусне в експлоатация дълго отлагана атомна електроцентрала.

Въпреки това изкопаемите горива ще продължат да доминират в производството на електроенергия през следващите години и не се очаква възобновяемите енергийни източници да съставляват повече от 5 % от общото производство през това десетилетие, твърдят представители на индустрията.