Министерството на енергетиката на Индия заяви, че страната планира да разшири капацитета си за производство на електроенергия от въглища, като добави "поне 80 гигавата (GW) до 2031-32 г.", съобщава Mint. Изданието цитира РК Сингх, министър на енергетиката и възобновяемата енергия на Индия, който казва: "Преди няколко години топлинната енергия беше отписана, което беше преждевременно.

Топлинната енергия не може да бъде отписана, докато съхранението на енергия не стане жизнеспособно. Така че топлинната енергия ще остане, докато съхранението на енергия не стане рентабилно за денонощно снабдяване чрез възобновяема енергия."

Само седмица преди COP28 "Ню Делхи няма да се поддаде на никакъв натиск да приеме цели за поетапно намаляване на използването на въглища", пише Economic Times. Според вестника индийското министерство на въглищата е поставило цели за производство на 1,4 млрд. тона въглища годишно (Gtpa) до 2027 г. и 1,6 Gtpa през 2030 г. от сегашните нива от около 1 Gtpa. Тези планове "ще надхвърлят значително вероятните вътрешни нужди на топлоелектрическите централи в страната, включително и тези за вероятните допълнителни мощности", се казва още в доклада.

Експертите, с които ET разговаря, обаче "смятат, че на COP28 Индия би могла да надгради върху успеха си в Г-20 и да продължи дискусиите относно финансирането на борбата с изменението на климата, утрояването на възобновяемите енергийни източници, удвояването на енергийната ефективност и постепенното намаляване на изкопаемите горива".

Бившият министър на енергетиката на Индия Алок Кумар казва пред вестника, че "преди три години [на COP26] Индия се съгласи с поетапното намаляване на използването на въглища, но други държави, зависими от изкопаемите горива, са категорични, че в никакъв случай няма да се съгласят с поетапното намаляване на използването на нефт и газ", като добавя, че "страната не може да ускори използването на възобновяема енергия отвъд определен момент, тъй като ще се сблъска с проблема с достъпността, а ние знаем какви са резултатите на ядрената и водната енергия".

Междувременно Mongabay India съобщава за ново проучване, което показва, че "повечето развиващи се страни все още не са постигнали достоен стандарт на живот, което ще доведе до допълнителни 8,6 млрд. въглеродни емисии в сравнение с нивата от 2019 г.".

Друг материал на Mongabay съобщава за проучване, което сравнява разходите за опазване на околната среда в 33 държави, включително Индия, с разходите за национална сигурност, като първите се забавят от "8% през 2000-2010 г. до 1,1% през 2010-2020 г.", докато вторите "рязко нарастват [от] 2015 г. нататък".

Отделно от това Deccan Herald съобщава, че според ново проучване на Climate Central цели 15 индийски града ще преживеят минимум пет дни на екстремни горещини през 2023 г..

Междувременно новинарската медия Press Trust of India разглежда проектоспоразумението за фонда за загуби и щети, "което ще бъде предложено за окончателно одобрение на [COP28], а недоволството както на богатите, така и на развиващите се страни може да блокира одобрението или да наложи допълнителни преговори".

Според материала развиващите се страни "са разочаровани, че в споразумението не е посочен мащабът на фонда" и че Световната банка е определена за негов временен домакин, като се има предвид, че "президентът на банката обикновено се назначава от Съединените щати, като част от глобалната финансова система, която често ги е натоварвала със смазващи заеми, които затрудняват справянето с разходите, свързани с изменението на климата". Бившият водещ индийски преговарящ по въпросите на климата РР Рашми заявява пред вестника, че "тази договореност няма да осигури на новия фонд истинска независимост, ще възпрепятства прекия достъп до уязвимите общности и ще липсва пълна отчетност пред правителствата и най-засегнатите от изменението на климата".