Германското правителство се съмнява в постепенно спиране на използването на въглища през 2030 г., съобщава Die Welt.

Изданието цитира думите на министъра: "Докато не е ясно, че енергията е налична и достъпна, трябва да прекратим мечтите за поетапно спиране на производството на електроенергия от въглища през 2030 г."

Вестникът твърди, че "това изискване така или иначе няма ефект върху климата, тъй като спестените в Германия емисии на CO2 вероятно ще се появят допълнително в Полша, например, поради европейските правила".

Линднер също така подкрепя "интензифицирания добив на газ" в Германия, добавя изданието.

Tagesschau обяснява, че този спор идва в отговор на подкрепата на Зелените за временно спиране на "дълговата спирачка" - конституционното ограничение на Германия за нови заеми, което Линднер подкрепя.

Изданието добавя, че Линднер "може би се опитва да спечели подкрепа в своята партия и да изпрати послание на Зелените: ако искате да докоснете моята свещена крава (дълговата спирачка), първо трябва да направите жертви". Die Tageszeitung съобщава, че Катрин Хенебергер от партията на Зелените е отхвърлила искането на Линднер и е цитирана да казва: "Ето защо трябва да спрем изгарянето на лигнитни и каменни въглища по-скоро, а не по-късно".

Междувременно агенция Блумбърг съобщава, че през тази година се очаква Германия да потребява "най-ниското количество енергия от повече от три десетилетия, тъй като изпитващата затруднения производствена индустрия в страната е натежала върху търсенето на горива".

Според прогнозите на Работната група по енергийните баланси (AG Energiebilanzen) общото потребление на енергия в Германия е спаднало с 8%, отбелязва изданието. Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (FAZ) добавя, че бизнес асоциациите са обезпокоени от тази тенденция. Кристиан Нол, управляващ директор на Германската индустриална инициатива за енергийна ефективност, е цитиран да казва: "Намаляването на потреблението на енергия е желателно за опазването на климата, но не за сметка на икономическите резултати."

Отделно от това New York Times публикува новина под заглавие: "Как зелените в Германия загубиха блясъка си". В него се обяснява защо Зелената партия на Германия губи избирателите си, след като през 2021 г. влезе в правителството с най-доброто изборно представяне в историята си, "за да ускори икономическия преход на страната към по-зелено бъдеще". В него се казва, че Зелените са се превърнали в символ на "екологичен елитизъм" и са откъснати от тревогите на много избиратели.

В резултат на това много избиратели са се насочили към крайно десни политически групи, които представят Зелените като свой враг. Вестникът твърди, че два съществени фактора допринасят за тази ситуация: ангажиментът на Зелените за постепенно спиране на атомните електроцентрали и прокарването на закон за отоплението от министъра на икономиката и действията в областта на климата Роберт Хабек. Въпреки това в статията се казва, че Зелените все още могат да се възстановят, а Хабек ще бъде "ключов фактор за това дали партията [може] да възстанови своя авторитет".