Бразилската геоложка служба съобщава, че нивото на водата в много реки в басейна на Амазонка е достигнало рекордно ниски нива на фона на продължаващата суша, съобщава BBC News. 

Изданието продължава: "Бразилската агенция за мониторинг на природните бедствия Cemaden определи настоящата суша като "най-интензивната и широко разпространена", която някога е регистрирала.

Тя е особено тревожна, тъй като се е влошила сравнително рано в сухия сезон на Амазонка, който обикновено продължава от юни до ноември. Това предполага, че ситуацията в Амазония може да не се подобри значително в продължение на няколко месеца в регион, който е от решаващо значение за борбата с изменението на климата, както и като богат източник на биологично разнообразие."

Изданието твърди, че басейнът на Амазонка получава по-малко валежи от обикновено, а по-високите температури водят до по-бързо изпаряване на водата.

Изсичането на горите е друг фактор за засушаването на Амазония, допълва изданието, тъй като "дърветата осигуряват устойчивост срещу засушаването".

Изданието продължава: "Ниските нива на водата в основните реки в региона също оказват сериозно влияние върху живота на местните хора, които разчитат на тях за придвижване."

Според "Индипендънт" тазгодишната суша е най-тежката от началото на измерванията преди 40 години и също така е "подхранила рекордни горски пожари" в региона.

Той продължава: "През първата половина на тази година са изгорели зашеметяващите 7,4 млн. акра, което е със 122% повече в сравнение с миналата година."

Изданието твърди, че през август в региона са регистрирани над 38 000 огнища на пожари - най-големият брой за последните 14 години. Междувременно Ройтерс съобщава, че президентът на Перу е обявил извънредно положение за три региона, засегнати от "опустошителни горски пожари, които са изпепелили обширни територии от обработваемите земи в Андите и Амазония и са довели до смъртта на 16 души".

Inside Climate News отразява ново проучване, което установява, че "засушаванията през следващите десетилетия могат да бъдат по-дълги от прогнозите на настоящите климатични модели".

Изданието пише: "По-специално Северна Америка и Южна Африка може да издържат на по-дълги периоди на суша, отколкото водните стопани очакват, но изследването показва, че нарастващите емисии увеличават както влажните, така и сухите екстремни явления".