Емисиите на въглероден диоксид в горите на Амазонка са се увеличили рязко през 2019 г. и 2020 г. в сравнение с предходното десетилетие, сочи проучване на бразилския център за космически изследвания INPE, съобщава Ройтерс.

Въглеродните емисии от гората възлизат на 0,44 млрд. метрични тона през 2019 г. и 0,52 млрд. метрични тона през 2020 г., в сравнение със средногодишните 0,24 млрд. метрични тона между 2010 и 2018 г., продължава изданието.

Това се дължи на лошото прилагане на политиките за опазване на околната среда, като през 2020 г. обезлесяването е достигнало 12-годишен годишен връх, като са унищожени 11 088 кв. км, се добавя в статията.

Според ново проучване, публикувано в Nature, по време на управлението на крайнодесния лидер умишлено са били изсичани и опожарявани горски масиви за отглеждане на добитък и земеделие, съобщава Guardian.

Периодът е бил толкова разрушителен, колкото сушата и горещата вълна Ел Ниньо през 2016 г. по отношение на въглеродните емисии, се допълва в доклада.

Гардиън цитира Лусиана Гати от Националния институт за космически изследвания в Бразилия, която е ръководител на изследването, която казва: "Болсонаро беше бразилски Ел Ниньо.

Анализът показва, че няма друга причина за големите емисии от Амазония освен ликвидирането на правоприлагането". Изгорелите площи в басейна на Амазонка са се увеличили с 14% през 2019 г. и с 42% през 2020 г. в сравнение със средната стойност от предходните осем години, съобщава RTE.

Откакто Луис Инасио Лула да Силва наследи Болсонаро през януари, обезлесяването в бразилска Амазония е намаляло с 42,5%, в сравнение със същия период на миналата година, се отбелязва в статията.