Това пишат Робърт Муга, съосновател на Института Игарапе, базиран в Бразилия, и колумнистът Мак Марголис в  статия в Washington Post.

В нея се казва: "Не е изненадващо, че страната, която е начело на планетата по емисии на парникови газове, отделяни от обезлесяването на вътрешността си, се отличава и с фалшиви новини за климата...

Там, където дезинформацията процъфтява в Бразилия, президентът Жаир Болсонаро винаги е замесен. Когато през 2019 г. горите се изсичаха и горяха с рекордни темпове, той  обвини неправителствените организации и техните предполагаеми чуждестранни спонсори за пожара, разпалвайки пламъка на онлайн конспирациите...

Друг популярен дигитален фалшификат е твърдението, че Бразилия отчаяно се нуждае от разкопаване на Амазония, особено на териториите на коренното население, за добив на калий." Но има и "някои окуражаващи зелени кълнове на прозрачност, които се появяват под навеса на климатичната дезинформация", се казва в материала.

Например, "проверката на фактите за околната среда вече е жанр, който се използва от медиите и от органите за наблюдение на отчетността", се отбелязва в статията.

Financial Times публикува в рубриката си Lex, статия, озаглавена: "Забраната за добив на петрол в ЕС ще удари по домакинствата".

В статията се отбелязва, че "ЕС е много близо до това да се присъедини към Г-7, за да въведе историческа забрана за руския петрол" и се казва, че ефективността на забраната ще зависи от това дали Русия ще може да се преориентира към други клиенти.

Заключението е следното: "Търсенето на суров петрол няма да се задържи стабилно, когато световните икономики започнат да скърцат от умора, дори и при известно възстановяване на петролните запаси.

Високите цени на горивата в САЩ и бързото забавяне на износа в Китай подсказват, че потребителите ще намалят разходите си. Двете страни заедно формират 35 % от световното търсене.

Слабата реакция на петролните пазари през последните дни говори за нещо. Световните потребители на петрол ще пострадат, ако се наложи петролно ембарго. Но по-късно тази година Русия със сигурност ще сподели тази болка."