Най-малко шестима души са загинали в Бразилия по време на мощни пясъчни бури, разразили се в югоизточните части на страната през последните дни, природно явление, усилено от екстремна суша, предаде Франс прес.

Кадрите от бурите са впечатляващи: гигантски облак оранжев прах се спуска и покрива всичко за броени минути.

Бурите, съпроводени с пориви на вятъра от около 100 километра в час, причиниха щети на жилища и повалиха дървета и електрически стълбове в градове във вътрешността на страната в щатите Сао Пауло и Минас Жераис.

Шестимата загинали са се удавили, както и рибар от село на брега на река Парана, на 650 километра от Сао Пауло.

Има пострадали от паднали дървета, срутени къщи и пожари, съобщи местната преса.

Това са доста чести климатични явления, но рядко са така интензивни като тазгодишните, обясни за АФП метеороложката Истаел Сиас.

Това е резултат от дълъг период на засушаване с високи температури и ниска влажност, добави специалистката.

Пясъчните бури, които вдигат във въздуха пясък и прахови частици, се формират в края на сухия сезон, който свършва през септември, преди започването на дъждовете.

Друг определящ фактор е това, че в тези райони са концентрирани много плантации със захарна тръстика, а други площи са без растителност и оттам с поривите на вятъра може да бъдат вдигнати във въздуха голям обем прахови частици.

Тези бури, обичайни за пустинните райони, могат да достигнат радиус от 160 километра и да траят няколко часа.

Явлението не може да бъде разграничено от климатичните промени, тъй като по-високите температури предизвикват екстремни събития, а Бразилия преживява най-тежката суша от 91 години, отбелязва АФП.