ЕС ще настоява за постепенно премахване на всички изкопаеми горива по време на срещата на върха за климата COP28 по-късно тази година, съобщава Ройтерс, след като министрите на околната среда на блока постигнаха съгласие по обща позиция за разговорите.

В доклада се отбелязва, че министрите са се съгласили да призоват за поетапно спиране на използването на изкопаеми горива "без ограничения", като се добавя, че това "оставя възможност за страните да продължат да изгарят въглища, газ и нефт, ако използват технологии за "намаляване" - т.е. улавяне - на произтичащите от това емисии".

Информационният бюлетин продължава: "Около 10 държави, сред които Дания, Франция, Германия, Ирландия, Нидерландия и Словения, искаха по-силно споразумение за постепенно спиране на всички изкопаеми горива.

Подобен брой държави обаче - включително България, Унгария, Италия, Малта и Полша - успешно се застъпиха за уговорката за технологиите за намаляване на емисиите."

Все пак в информационния бюлетин се казва: "Споразумението определя 27-те страни от Европейския съюз като един от най-амбициозните преговарящи на годишните преговори на ООН за климата, където близо 200 държави договарят усилията си за борба с глобалното затопляне."

Монтел цитира съгласуваната позиция на ЕС, в която се призовава за поетапно спиране на всички неизползвани изкопаеми горива "доста преди 2050 г.", както и за "напълно или предимно декарбонизирана световна енергийна система през 2030 г., тъй като са налице лесно достъпни икономически ефективни мерки за намаляване на емисиите".

Изданието добавя: "ЕС иска глобалното използване на изкопаеми горива да достигне своя връх преди 2030 г. и субсидиите за изкопаеми горива да бъдат прекратени "възможно най-скоро", освен ако не са насочени към намаляване на енергийната бедност или подпомагане на прехода към горива с по-ниски въглеродни емисии."

Материалът продължава: "[ЕС] иска инсталираните мощности за възобновяема енергия в света да се утроят до 11TW [теравата], а темпът на подобряване на енергийната ефективност в световен мащаб да се удвои, и двете до 2030 г."

Deutsche Welle цитира изявление, публикувано след постигането на споразумението с ЕС: "[Европейският] съвет подчертава, че преходът към неутрална по отношение на климата икономика ще изисква глобален отказ от неизползваните изкопаеми горива и пик в потреблението им през това десетилетие."