Обединените арабски емирства заявиха, че на предстоящите преговори на ООН за изменението на климата, на които ще бъдат домакини през декември, държавите трябва да се споразумеят за постепенно спиране на емисиите от горива, а не на производството на нефт, газ и въглища, съобщава Ройтерс.

Коментарите отразяват дълбоките разногласия между държавите относно начините за борба с глобалното затопляне преди преговорите COP28. Някои богати западни правителства и засегнатите от климатичните промени островни държави настояват за поетапно отказване от изкопаемите горива, докато богатите на ресурси държави водят кампания за продължаване на сондажите.

Министърът на изменението на климата и околната среда на ОАЕ Мариам Алмейри заяви в интервю за Ройтерс, че постепенното спиране на изкопаемите горива ще навреди на страните, които зависят от тях заради приходите си или не могат лесно да ги заменят с възобновяеми източници.

Тя подкрепя поетапното намаляване на емисиите от изкопаеми горива чрез използване на технологии за улавяне и съхранение, като същевременно се увеличават възобновяемите енергийни източници, като твърди, че тази стратегия позволява на страните да се борят със затоплянето, като същевременно продължават да произвеждат нефт, газ и въглища.

"Делът на възобновяемите енергийни източници расте и се ускорява изключително бързо, но все още не сме близо до това да можем да кажем, че можем да изключим изкопаемите горива и да разчитаме единствено на чиста и възобновяема енергия", заяви Алмейри в рамките на конференцията "Мисия за иновации в селското стопанство (AIM) за климата" във Вашингтон.

"Сега сме в преход и този преход трябва да бъде справедлив и прагматичен, защото не всички страни разполагат с необходимите ресурси", добавя тя.

ОАЕ са съорганизатори на конференцията AIM заедно със САЩ.

На миналогодишната среща на върха за климата в Египет над 80 държави, включително ЕС и малките островни държави, се съгласиха да включат в крайния резултат текст, призоваващ за постепенно намаляване на всички изкопаеми горива. Държави, сред които Саудитска Арабия и Китай, призоваха Египет да не включва тази фразав окончателния текст.

Този месец страните от Г-7 се споразумяха да ускорят постепенното прекратяване на потреблението на изкопаеми горива, въпреки че не определиха конкретна дата.

Алмейри посочи примера на ОАЕ, които разчитат на нови технологии за улавяне на въглерод и възобновяеми енергийни източници, за да намалят интензивността на емисиите от петролните и газовите операции на страната членка на ОПЕК.

ОАЕ си поставят за цел до 2050 г. 50% от електроенергията да се добива от възобновяеми енергийни източници спрямо сегашното ниво от 25% и биха могли да засилят тази цел, каза тя.

Алмейри допълни, че наред с енергетиката, световното снабдяване с храни ще бъде основен акцент на COP28, тъй като на него се падат почти една трета от световните емисии.

Както и при енергетиката, технологиите и иновациите могат да решат проблемите на продоволствената сигурност, каза Алмейри и отбеляза, че те са помогнали на ОАЕ, чийто пустинен пейзаж е изсушен, да разработят стратегия за продоволствена сигурност.

Според нея справянето с неефективността на световната хранителна система може да помогне за решаването на проблеми като недохранването, разхищението на храна и изменението на климата едновременно.

"Правим всичко възможно диалогът за хранителните системи да бъде в центъра на вниманието на COP28, заедно с диалога за енергетиката", каза тя.