Световните лидери трябва да избягват "празните лозунги" и да възприемат прагматично отношение към изменението на климата, което да включва притесненията за енергийната сигурност, заетостта и растежа, заяви китайски служител по въпросите на климата преди преговорите за климата COP28 следващия месец, предаде Ройтерс.

Ся Инсян, ръководител на службата по въпросите на климата към Министерството на екологията и околната среда на Китай, заяви на брифинг в Пекин, че "развитите страни носят неизменна отговорност за глобалното изменение на климата и същевременно имат реалната възможност да се справят с изменението на климата", според Ройтерс.

Новинарската служба допълва, че Ингсян е призовал богатите държави да изпълнят обещанията си да предоставят 100 млрд. долара годишно финансиране за борба с климатичните промени на по-бедните страни, да завършат създаването на финансов механизъм за "загуби и щети" и да удвоят фондовете за адаптация.

В други новини от Китай говорител на китайското министерство на търговията заяви, че правителството е въвело експертен контрол върху графита в съответствие със закона и "без да се насочва към конкретна страна, регион или индустрия", съобщава финансовата информационна служба Yicai. Говорителят добави, че износът на графит, който отговаря на съответните разпоредби, ще получи лицензионно одобрение.

Euronews съобщава, че в сряда ЕС е обявил нови двустранни инвестиционни споразумения, включително "за критични суровини с Демократична република Конго и Замбия и за зелен водород с Намибия, както и сътрудничество в областта на чистата енергия с Бангладеш и Виетнам", в ход, който се разглежда като конкурентен на китайската инициатива "Пояс и път" (BRI).

Междувременно държавният вестник "Чайна дейли" съобщава, че китайският посланик в САЩ Сие Фън наскоро е отбелязал, че търсенето на селскостопански продукти в Китай се очаква да нарасне още повече, което ще създаде "нови възможности за сътрудничеството между Китай и САЩ в областта на селскостопанските технологии и зеленото развитие".

Politico публикува коментар на Франсис Руни, пенсиониран републикански политик, в който той твърди, че САЩ трябва да разработят механизъм за ценообразуване на въглеродните емисии, за да се справят с изменението на климата и да се противопоставят на "разширяващото се икономическо и военно влияние на Китай". В друга статия на Yicai се пише, че индийското правителство "разследва 40 китайски соларни компании" за потенциално укриване на данъци, въпреки че все още няма засегнати предприятия.

Изданието отбелязва, че Индия е въвела няколко протекционистични мерки в полза на собствената си соларна индустрия.

Nikkei Asia пише, че CNOOC, една от "най-големите" национални петролни компании в Китай, планира да направи "рекордни капиталови разходи" през тази година. Базираният в Токио вестник припомня, че през октомври миналата година Си отново подчерта необходимостта "да се засили изграждането на мрежа за производство, доставка, съхранение и продажба на енергия и да се гарантира енергийната сигурност".

Politico съобщава, че Китай ще окаже съдействие на Финландия при разследването на разрушен газопровод, след като китайски кораб е бил забелязан в района по време на повредата.

Bloomberg съобщава, че Sinopec, "най-голямата" рафинерия в страната, е отбелязала значително увеличение на печалбата през третото тримесечие на 2023 г., въпреки бавното икономическо възстановяване на Китай.