Въпреки широко разпространеното убеждение, че Земята като цяло губи своите гори, проучване, публикувано в Nature, установи, че общият процент на дърветата на планетата всъщност се е увеличил със 7% за 35 години.

>>>Виж галерия от снимки на дърветата-"пионери" в експанзията на север>>>

Изследователите определят това чрез събиране и анализиране на сателитни изображения на висока растителност, ниски храсти и растителност и гола земя. Между 1982 и 2016 г. дърветата покриват по-голяма част от Земята, отколкото преди 1982 г., с около 2,24 милиона квадратни километра.

>>>>>Виж още: уникалните дървета, които си заслужава да се видят>>>>>

От една страна, това е добра новина - повече дървета! Но има лоши нюанси. Въпреки че броят на дърветата може да се е увеличил, сме загубили значително количество тропически дървета за същия период. Общото нарастване компенсира загубите, но те все още са загуби в ключова екологична област, тропиците.

"Важно е да се разбере, че повечето дървета не са в тропическите гори", казва Мат Хансен, професор по географски науки в Университета на Мериленд и съавтор на изследването. "Въпреки че наблюдаваме увеличение на дървесната покривка на големи височини извън тропиците, тропическото обезлесяване продължава и в резултат на това се получават вредни въглеродни емисии."

>>>Виж още: Дървото на Джошуа загива заради промяната на климата>>>

Повечето и по-високо разположени горите на големи надморски височини, също показват промяна в температурата на Земята, поради изменението на климата. Затоплянето в районите около Арктика, като Североизточен Сибир, Западна Аляска и Северен Квебек, е позволило на дървесната растителност да расте и осъществи експанзия на север, в места, на които преди това не е наблюдавала.

През май 2019 г. изследователи, изучаващи дахурската лиственица, един от най-северните дървесни видове на Земята, установили, че в северните гори на Китай от 2005 до 2014 г. тези дървета са нараснали повече от предходните 40 години и по площ, но и по размери.

Те подозират, че по-топлата температура на почвата "изяжда" слоя на вечната замръзналост и позволяват на корените на дърветата - особено корените на дърветата, които са на стотици години - "да се промъкнат" на по-голяма дълбочина.

Листвениците (Larix) са род иглолистни дървета от семейство Борови (Pinaceae), разпространени в хладните части на умерения пояс на Северното полукълбо. Те са едни от преобладаващите растения в тайгата на Русия и Канада.

Междувременно изследователите, изучаващи сателитни снимки с висока резолюция, изчислили, че около 60% от промените на Земята за 35-годишен период са пряко свързани с човешката дейност, а останалите 40% са причинени от косвени фактори, като изменението на климата.

>>>Следете ни и в нашата Фейсбук-страница>>>>