Според доклад ЕС трябва да намали въглеродните емисии три пъти по-бързо, за да постигне целите си

Според последния доклад за състоянието на Енергийния съюз, публикуван от Европейската комисия и представен от Guardian, ЕС трябва да намали емисиите почти три пъти по-бързо, отколкото през последното десетилетие, за да постигне целите си в областта на климата.

В статията се отбелязва, че според новите оценки на Европейската агенция по околна среда настоящите политики в държавите - членки на ЕС, ще доведат до намаляване на емисиите през 2030 г. само с 43 %. Макар че този процент нараства до 47 %, ако се включат и планираните политики, които все още не са въведени, той все още не е достигнал целта на целия ЕС за намаляване на емисиите с 55 %, която блокът си е поставил.

Новият комисар на ЕС по въпросите на климата Вопке Хукстра посочи, че е необходимо значително намаляване на емисиите в секторите на строителството, транспорта и селското стопанство, както и необходимостта от по-големи естествени поглътители на въглерод, се казва още в статията. Politico отбелязва, че намаляването на емисиите от селското стопанство "отдавна е актуален въпрос в ЕС, тъй като много страни не желаят да налагат нови правила на земеделските производители" - нещо, което Хукстра признава, когато говори с журналисти за новия доклад.

Той добавя, че Хукстра също така е заявил, че държавите-членки трябва постепенно да премахнат субсидиите за изкопаеми горива, като е подчертал, че "повечето от тях... са анахронични и не са полезни за нашия преход към чиста енергия". В доклада се казва, че ЕС е на път да постигне целта си за прекратяване на зависимостта на региона от руски изкопаеми горива в рамките на това десетилетие, отбелязва Ройтерс.

Според комисията вносът на руски газ се очаква да спадне до 40-45 млрд. куб. м тази година в сравнение със 155 млрд. куб. м през 2021 г., годината преди руската инвазия в Украйна. Възобновяемите енергийни източници също "растат" в ЕС, съобщава Евронюз.

В него се казва, че през 2022 г. блокът е отбелязал рекордна година за слънчевата енергия с 60% повече нови мощности, а новите наземни и офшорни вятърни мощности също са били с 45% повече в сравнение с 2021 г

. Въпреки това тя добавя, че държавите членки "не разширяват възобновяемата енергия достатъчно бързо, за да постигнат правно обвързващата цел от 42,5% до 2030 г.".