Ръководителят на енергийния отдел на ЕС призовава Китай да се ангажира с целта за възобновяема енергия и ангажимента за намаляване на емисиите на метан

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон "призова Китай да се ангажира с цели за възобновяема енергия и намаляване на метана" по време на разговорите с ръководителя на Китайската национална енергийна администрация (NEA).

Съобщението е на Ройтерс. Допълва се, че Симсън не е призовала изрично Китай да предприеме по-амбициозни стъпки за намаляване на въглеродните си емисии.

Разговорите се проведоха в момент, когато напрежението между двете страни се засили след решението на ЕС да започне проверка на китайските субсидии за производството на електрически превозни средства (ЕПС), отбелязва информационната агенция.

В четвъртък Симсън заяви, че "не е взето официално решение" за започване на разследване на ЕС относно субсидиите на Китай за вятърната индустрия, съобщава агенция Франс прес.

Междувременно агенция Блумбърг съобщава, че китайските компании CATL и BYD увеличават дела си на американския и европейския пазар на батерии за електромобили и представляват половината от световните обеми.

Отделно от това Bloomberg публикува откъс от новата книга на старши репортера Акшат Рати "Климатичен капитализъм", в който се обръща внимание на "доминацията" на Китай на пазара на батерии.

Los Angeles Times публикува коментар на Алекс Уанг, професор в Юридическия факултет на Калифорнийския университет, в който се казва, че сътрудничеството между Калифорния и Китай в областта на климата може да доведе до това "всяка страна да подтиква другата да се справя по-добре с метана и други климатични проблеми".

На друго място New York Times пише, че като най-голям вносител на петрол от Саудитска Арабия и Иран, Китай е изправен пред рискове, ако конфликтът в Израел и Газа се разшири.

Ройтерс съобщава, че китайска рафинерия "води преговори" за закупуване на 10% дял в петролния гигант Saudi Aramco. В статия на S&P Global се казва, че Китай е преминал от предоставяне на "евтини заеми" на африканските държави към "инвестиции в енергетиката".

 China Dialogue съобщава: "Китай би могъл да насочи ранното извеждане от експлоатация на въглищните електроцентрали в страните от BRI [инициативата "пояс и път"] и да използва публично-частни партньорства за стимулиране на възобновяемите енергийни източници, твърдят експерти."

На друго място китайският енергиен сайт China Energy Net помества коментар на Лиу Тао, директор на отдела за въглища в NEA, в който се казва, че неговият отдел ще ускори "чистото и ефективно използване на въглищата", включително чрез "чисто развитие на въглищните ресурси" и "интегриране на въглищната индустрия с новите енергийни източници".