В ексклузивен материал на първа страница на вестник i от понеделник се казва, че обявените миналата седмица обрати на министър-председателя Риши Сунак в областта на климата "ще повишат разходите за живот и ще оставят Великобритания назад от другите страни в надпреварата за изграждане на зелена икономика, предупреждават повече от 100 икономисти".

Вестникът продължава: "В писмо до министър-председателя експертите от водещи университети в Обединеното кралство и в чужбина твърдят, че ускоряването на нулевата нетна консумация ще създаде работни места и ще привлече бизнес инвестиции. Те заявиха, че обратът в политиката на Сунак е "пример за точно този вид краткосрочен подход, който доведе до сегашното икономическо неразположение на Обединеното кралство".

"Даунинг стрийт отхвърли твърденията." Поддръжниците [на Сунак] казват, че планираните зелени политики, включително забраната за 2030 г. на нови бензинови автомобили, биха ударили хората твърде тежко финансово, особено в такива инфлационни времена. Критиците обаче твърдят, че по-дългото време за постигане на нулево нетно потребление ще навреди на икономическите перспективи на Обединеното кралство, ще подкопае доверието на бизнеса и ще ни остави назад в световната надпревара за инвестиции, казват те.

Дори някои от депутатите на Сунак предупредиха, че отстъплението може да доведе до загуба на работни места и до повишаване на сметките за енергия в бъдеще."

Independent пише: " Сунак ще остави наемателите по-бедни и на по-студено."

The Observer съобщава, че депутатът от Консервативната партия и председател на COP26 Алок Шарма "е предупредил Риши Сунак, че сега ще трябва да намери други начини за намаляване на емисиите, ако Обединеното кралство иска да изпълни международните си задължения в областта на климата, след драматичните обрати в зелената политика от миналата седмица".

Вестникът добавя: "Шарма заяви, че приветства "повторното недвусмислено потвърждение от страна на министър-председателя, че Обединеното кралство ще изпълни международните ни споразумения", но добави, че трябва да се направи още: "Министрите трябва спешно да покажат как планират това да бъде постигнато", каза той.

Financial Times публикува анализ, в който се пита какво означават обратните завои на Сунак за емисиите в Обединеното кралство и в който се казва, че забавянето на забраната за нови бензинови и дизелови автомобили "може да се окаже скъпо в дългосрочен план". Той добавя: "Сунак обоснова мерките си с това, че не иска да прехвърля допълнителни разходи върху потребителите.

Въпреки това [Комитетът по изменение на климата] CCC е изчислил, че постепенното преустановяване на продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили до около 2030 г. ще бъде най-добрият вариант от финансова гледна точка за обществото, като забавянето ще намали ползите от промяната на разходите." Той цитира и д-р Саймън Евънс от Carbon Brief, който казва, че "сме се отклонили от правилния път и тези отлагания ще ни отклонят още повече".

Друг материал на BBC News е озаглавен: "Нетна нула: Риши Сунак "унищожава" екологичния авторитет на Обединеното кралство, казва Янис Варуфакис". The Observer съобщава: "Решението на Риши Сунак да вбие "зелен клин" между консерваторите и лейбъристите ще отведе Обединеното кралство в нова опасна политическа територия и "най-лошия вид културни войни", невиждани от повече от 30 години, предупреждават високопоставени представители на торите и политически наблюдатели." В "ексклузивен" материал на първа страница в понеделнишкото издание на шотландския вестник The National се казва, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп "е похвалил обрата на Риши Сунак по отношение на редица мерки за нулево нетно потребление като "умен", докато е настоявал, че климатичната криза е "нова зелена измама".

The Guardian съобщава: "В момента в САЩ има много голям интерес от страна на бизнеса: "Лейбъристите ще отстояват твърдо политиките за нулево нетно потребление и ще атакуват цената на отстъплението на торите". В друга статия на "Гардиън" се казва: "Киър Стармър ще призове за действия за чиста енергия в Обединеното кралство в обръщение в Ню Йорк".

Вестник "Дейли телеграф" съобщава: "Стартър е на път да се изправи срещу корупцията: "Националният тръст обвинява Риши Сунак, че е изхвърлил нулевото нетно потребление от пътя". В "Гардиън" се казва: "Учени са изпратили писмо до Риши Сунак с молба да спре да "политизира" и да атакува [CCC] - независим орган, който съществува, за да съветва правителството относно петгодишните "въглеродни бюджети", необходими за постигане на целта му за 2050 г."

BusinessGreen съобщава: "Катастрофа" или "нищо": Как ще се отрази отслабването на политиката за климата на Обединеното кралство от страна на Сунак на зелената икономика?"