Повечето от емисиите на въглероден диоксид (CO2), изпуснати от 2016 г. насам, може да се свърже с група от 57 производители на изкопаеми горива и цимент, съобщава Ройтерс.

Информационният бюлетин допълва, че групата от близо 60 субекта, сред които има национални държави, държавни фирми и компании, притежавани от инвеститори, е произвела 80% от световните емисии на CO2 между 2016 и 2022 г., според доклада Carbon Majors на тинк-танка с нестопанска цел InfluenceMap.

Въпреки че правителствата се ангажираха да намалят емисиите в рамките на Парижкото споразумение, анализът установява, че повечето мегапроизводители са увеличили производството си на изкопаеми горива и други свързани с тях емисии през седемте години след споразумението, в сравнение със седемте преди това, съобщава Guardian.

В рамките на базата данни на тинк-танка, включваща 122 от най-големите исторически замърсители на климата в света, изследователите са установили, че 65% от държавните структури и 55% от компаниите от частния сектор са увеличили производството, допълва изданието.

От 2016 г. насам на държавните компании се падат 37% от емисиите на CO2, а на инвеститорските - 25%, съобщава Axios.

От държавните компании най-голяма е Saudi Aramco с глобален дял от 4,8% от емисиите на CO2 от 2016 г. насам; след това са Газпром и Националната иранска петролна компания, продължава тя. От компаниите, притежавани от инвеститори, най-голям дял в емисиите на CO2 имат Chevron, ExxonMobil и BP, допълва тя.

Отделно от това правителствата и частните инвеститори ще трябва да плащат по 3,5 трлн. долара годишно, за да се справят с изменението на климата, предупреди бивш шеф на BP, съобщава Times.

Лорд Браун от Мадингли, който ръководи петролния гигант от 1995 г. до 2007 г., заявява пред изданието, че светът е на ръба на "енергийна трансформация, която ще ни отведе от климатичната криза към нова ера на коригиране на климата".

Сумата, необходима за ограничаване на затоплянето до 2C, е огромна, но постижима и може да бъде използвана за насърчаване на развиващите се пазари да използват чиста енергия, за да подхранват икономическия си растеж, добавя той.