Причината за глобалното затопляне не показва никакви признаци на забавяне, тъй като задържащият топлината въглероден диоксид в земната атмосфера се е увеличил до рекордно високи стойности по време на годишния си пик през пролетта, скачайки с един от най-бързите темпове, обявени в понеделник,съобщава материал от Чикаго Трибюн

Нивата на въглероден диоксид във въздуха сега са най-високите от повече от 4 милиона години насам заради изгарянето на нефт, въглища и газ. Последният път, когато във въздуха е имало подобни количества, е бил по време на по-малко гостоприемната парникова Земя, преди да се появи човешката цивилизация, твърдят учените.

Националната океанска и атмосферна администрация обяви, че измереното през май ниво на въглероден диоксид на Хаваите е било средно 424 частици на милион. Това е с 3 частици на милион повече от средното ниво за май миналата година и с 51% повече от прединдустриалните нива от 280 частици на милион. Това е едно от най-големите годишни увеличения на нивата на въглероден диоксид от май до май в историята, отстъпвайки само на 2016 г. и 2019 г., когато скоковете са били 3,7 и 3,4 части на милион.

"За мен като атмосферен учен тази тенденция е много обезпокоителна", каза ръководителят на групата за мониторинг на парниковите газове на NOAA Арлин Андрюс. "CO2 не само продължава да се увеличава въпреки усилията да започнем да намаляваме емисиите, но и се увеличава по-бързо, отколкото преди 10 или 20 години".

Преди емисиите са се увеличавали може би с 1 част на милион годишно, а сега се увеличават два и дори три пъти по-бързо, в зависимост от това дали има Ел Ниньо, каза Андрюс.

"Непрестанното нарастване на атмосферния CO2 е изключително тревожно, ако не е напълно предвидимо", казва климатологът от Университета Браун Ким Коб, който не е участвал в изследването.

Нивата на въглероден диоксид се повишават така, че всяка година е по-висока от предходната. Въпреки това при въглеродния диоксид има сезонен цикъл, така че той достига най-високата си точка на насищане през май. Това се дължи на факта, че две трети от сушата на земното кълбо се намира в северното полукълбо и растенията изсмукват въглеродния диоксид от въздуха, така че през късната пролет и лятото нивата на въглеродния диоксид спадат, докато не започнат да се повишават отново през ноември - казва Андрюс.

Нивата на въглероден диоксид се повишават повече по време на климатичните цикли Ел Ниньо, тъй като в северното полукълбо е по-сухо. Настъпва Ел Ниньо. Това увеличение от 3,0 може да е признак за настъпване на Ел Ниньо, каза тя.

Съществуват два основни начина за проследяване на парниковите газове. Единият е да се следи какво излиза от комините и изпускателните тръби, но около половината от това се абсорбира от океаните и земите, каза Андрюс.

Другият начин е да се измери колко въглероден диоксид има във въздуха. NOAA и партньорските агенции извършват измервания по целия свят. Хавайските острови имат най-дълга история на преки измервания и са дом на кривата на Килинг на Института по океанография "Скрипс", която следи за въглеродния диоксид във въздуха от 1958 г. насам, когато през май показанията достигат най-високата си стойност от 317,5. Оттогава емисиите са се увеличили с около 33 %.

"Сегашните емисии ще останат в атмосферата в продължение на хиляди години и ще продължат да задържат топлинната енергия близо до повърхността на Земята в продължение на хиляди години", казва Андрюс.

 "Сегашните емисии ще останат в атмосферата в продължение на хиляди години и ще продължат да задържат топлинна енергия близо до повърхността на Земята в продължение на хиляди години", казва Андрюс.

Поради това "все още имаме работа с CO2 в атмосферата, който е бил емитиран в началото и средата на 20-ти век", каза в имейл професорът по метеорология от Университета в Оклахома Джейсън Фуртадо, който не е участвал в екипите за мониторинг. "Ето защо трябва да видим, че емисиите намаляват, за да имаме шанс да обърнем изменението на климата. И дори ако/когато обърнем темпа на емисиите на CO2, ще мине известно време, преди климатичната система да реагира".

Тази година NOAA имаше усложнения при отчитането.

NOAA и Институтът Скрипс имат два различни монитора, които имат малко по-различни измервания. Scripps измери 423,8 частици на милион и често е малко под NOAA. И двата са на отдалечения вулкан Мауна Лоа от десетилетия, но изригването през ноември миналата година прекъсна захранването на монитора на NOAA и оттогава той не може да се използва. NOAA създаде друг такъв на вулкана Мауна Кеа, на 21 мили от него.

Скрипс накараха сайта си на Мауна Лоа да заработи и поставиха такъв на Мауна Кеа и данните им показват, че Мауна Кеа е точна подмяна на Мауна Лоа - казва Андрюс.

Много активисти и учени се застъпват за връщане на нивата от 350 частици на милион.

"CO2 сега е по-висок от всеки друг път през последните 4 до 4,5 милиона години, когато атмосферата е била с около 7 градуса по Фаренхайт (3,9 градуса по Целзий) по-топла и морското равнище е било с 5 до 25 метра по-високо", каза Андрюс.

Температурите са били по-високи при подобно количество въглероден диоксид във въздуха, тъй като въглеродният диоксид задържа топлината за толкова дълго време, а преди милиони години натрупването на въглероден диоксид е било много по-постепенно, което е позволявало топлината да се натрупва и ледът да се топи, за да се повишат морските нива, казват учените.

"Намираме се на нива, невиждани от човешката цивилизация", каза Фуртадо. "Хората провеждат мащабен експеримент върху климатичната система на Земята чрез изгаряне на въглерод и резултатите не са добри за много хора на тази планета.