Джон Кери, специалният пратеник на САЩ по въпросите на изменението на климата, "призова Китай да се върне на масата за преговори" със САЩ, за да "даде тласък на застоялия глобален напредък" в намаляването на емисиите на парникови газове, съобщава Guardian.

Кери е цитиран да казва: "Китай е 30 % от всички емисии. Трябва да привлечем Китай." Той добавя, че "охлаждането на Китай в преговорите за климата няма да унищожи напредъка на COP27".

Междувременно South China Morning Post съобщава, че светът "се нуждае от 100 трлн. долара инвестиции" за декарбонизация и постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г., като според доклад на BNY Mellon Investment Management и Fathom Consulting, публикуван във вторник, Китай се нуждае от "почти една четвърт от зелените инвестиции".

Al Jazeera твърди, че емисиите на въглероден двуокис от инвестираните от Китай електроцентрали в чужбина сега възлизат на "приблизително 245 млн. тона годишно, което е приблизително толкова, колкото годишните емисии на CO2, свързани с енергетиката, в страни с размерите на Испания или Тайланд", според изследването.

То показва също, че китайските компании и държавните инвестиционни банки са финансирали "общо 171,6 GW гигавата мощности за производство на електроенергия в чужбина, което представлява общо 648 електроцентрали в 92 държави", се отбелязва в статията.

Отделно от това, държавният вестник Guangming Daily публикува статия с инфографики, в която се посочва, че след 18-ия национален конгрес на КПК през 2012 г., с "напредването на структурната реформа" в областта на енергийните доставки, енергийната сигурност на Китай е "укрепена благодарение на диверсифицирания канал за енергийни доставки и ускорената нисковъглеродна трансформация".

Блумбърг съобщава, че през септември Китай е внесъл "рекордни количества" руски втечнен природен газ и въглища за производство на стомана, като общите покупки на енергийни продукти "са надхвърлили 50 млрд. долара", след като инвазията в Украйна "принуди Москва да разшири продажбите за своя стратегически съюзник".

И накрая, базираният в Шанхай финансов вестник Yicai пише, че китайските компании за производство на акумулатори "увеличават инвестициите си в европейски страни като Германия, Унгария и Полша, както и в САЩ, на фона на нарастващото търсене".