Емисиите на въглероден диоксид в Китай са намалели с 8 % през тримесечието от април до юни в сравнение със същия период на предходната година, което е "най-резкият спад през последното десетилетие", съобщава Financial Times, позовавайки се на нов анализ за Carbon Brief.

Изданието продължава: "Спадът на емисиите отразява драматичното забавяне на китайския икономически растеж, причинено от мащабните блокирания на коронавируси и кризата в силно задлъжнелия сектор на недвижимите имоти.

Това е четвъртото поредно тримесечие, през което емисиите в Китай, най-големият емитент в света, намаляват."

В доклада се добавя, че последният спад е с размери, подобни на тези през първите три месеца на 2020 г., когато първата вълна на ковидоза на практика блокира китайската икономика.

В документа се казва: "Безпрецедентната гореща вълна и сушата предизвикаха допълнителни смущения през настоящото тримесечие...

При положение че производството на електроенергия от ВЕЦ е далеч под нормалните нива, анализаторите прогнозират, че Китай ще се обърне към въглищата, за да увеличи доставките на електроенергия, въпреки неизбежното въздействие върху емисиите."

Ройтерс съобщава, че акциите на китайските фирми за добив на въглища са "скочили"