На кравите в Обединеното кралство може да се дават "блокери на метана" в опит да се намалят емисиите им на парникови газове, съобщава "Гардиън".

Предложението идва след консултация, започнала през август, за това как новите видове фуражи могат да намалят емисиите на метан от кравите, които са основната причина за емисиите от животновъдството.

Guardian пише, че "фермерите са приветствали предложението", но "зелените активисти са били скептично настроени, твърдейки, че този ход няма да се справи с другите големи екологични вреди.

Те били причинени от говедовъдството и млекопреработвателната промишленост, а мярката показвала, че се залага на "технически решения", а не на намаляване на потреблението".

The Daily Telegraph добавя, че допълнителните разходи за хранене на кравите с метанови препарати ще увеличат цената на млякото за средния потребител с около 33 пенса годишно.

"Но разходите могат да бъдат поети от данъкоплатците, ако министрите решат да субсидират храненето, или от супермаркетите под формата на такса за парниковите газове", пише вестникът.