ЕС планира да отложи строгия контрол върху вноса на стоки от региони, които страдат от обезлесяване, съобщава Financial Times, като се позовава на "трима служители на ЕС".

Вестникът пише, че промените в регламента за борба с обезлесяването, въведен като част от водещия проект на ЕС "Зелена сделка", идват, след като няколко правителства в Азия, Африка и Латинска Америка  са се оплакали, че правилата ще бъдат обременителни, несправедливи и ще отблъснат инвеститорите.

Вместо да определя страните като "ниско, стандартно или високорискови", което ЕС трябваше да направи до декември, той ще определи всяка страна като "стандартно" рискова, за да им даде повече време да се адаптират към новите мерки, се обяснява в статията.

В нея законът се описва като важна част от плановете на Брюксел за постигане на нулеви нетни емисии в блока до 2050 г., като се забранява вносът на продукти като кафе и какао от обезлесени райони и по този начин се намалява ролята на потребителите в ЕС за обезлесяването.

Във връзка с това Financial Times съобщава, че Нидерландия е изразила загриженост, че търговските мерки на ЕС, насочени към насърчаване на благоприятно за климата поведение на търговските партньори, "отблъскват развиващите се страни, чиито продукти са блокирани на пазара на ЕС.

Това се основава на нидерландски документ, разпространен до други държави-членки, в който се казва, че подобни мерки "имат ясен ефект върху международната репутация и доверието в ЕС".

Politico твърди, че една такава мярка - предстоящият механизъм на ЕС за коригиране на въглеродните емисии на границата - ще нанесе на Украйна "тежък икономически удар през 2026 г., когато законът ще влезе в сила", тъй като тя разчита на износа на своето желязо и стомана с относително високи емисии за ЕС.

Отделно от това Ройтерс съобщава, че длъжностни лица от ЕС са се съгласили да се откажат от Договора за енергийната харта - който позволява на енергийните компании да съдят правителствата за политики, които вредят на техните инвестиции - поради опасения, че той подкопава усилията за борба с изменението на климата.