Днес за област Кърджали е обявен жълт код за валежи от дъжд, но в две от общините от областта тази сутрин е паднала и градушка, казаха за БТА от хидрометеорологичната обсерватория. От там уточниха, че става въпрос за село Токачка в община Крумовград и село Кирково в община Кирково.

В община Кирково са и отчетените значителни валежи в областта за изминалите 24 часа. Към 7:30 часа измервателните уреди в пограничната община са отчели 73 литра на квадратен метър.

Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман коментира за БТА, че валежът от дъжд е продължил и след 7:30 часа, като за няколко часа е бил доста обилен и измервателните уреди след спирането му са отчели над 100 литра на квадратен метър. От обилния валеж е преляло коритото на река Кирковска, преминаваща през селото и е заляла района на автогарата в около 50 см. вода. Залети са били и други участъци от пограничното село, като улици и търговски обекти.

"Валежите бяха кратки, но обилни и продължиха може би три-четири часа. В момента обстановката се нормализира. Събираме информация от населените места. Имаме прекъснат път към махала "Люляк", кметство Чорбаджийско и техника е на място", коментира Шинаси Сюлейман. Той допълни, че е имало частични прекъсвания на тока, но екипи на електроразпределителното дружество работят и отстраняват своевременно авариите.

По отношение на градушката Сюлейман обясни, че тя на моменти е придружавала валежа от дъжд само на определени места. За щастие, е паднала в сезон, в който все още няма посеви и не е нанесла щети по реколта в стопанската община.

Измерените количества валежи в останалите общини на областта са сравнително по-незначителни, отчитат още от хидрометеорологичната обсерватория. В Момчилград са отчетени 32 литра на квадратен метър, в Ардино - 12, а в Кърджали, Крумовград и Джебел са били под пет литра на квадратен метър.