Австралийски учени потвърдиха, че в Големия бариерен риф е настъпило "безпрецедентно" пето масово избелване на корали само за осем години, съобщава Sydney Morning Herald.

Според вестника Управлението на морския парк на Големия бариерен риф съобщава, че въздушните проучвания показват, че две трети от рифовете на огромното местообитание показват признаци на избеляване (обезцветяване).

Това е "резултат от поредната морска гореща вълна, която е още един знак за влошаващите се прогнози за морското чудо на Австралия в условията на глобално затопляне", се обяснява в статията.

Новината следва подобни предупреждения от Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA), която съобщи по-рано тази седмица, че избелването в северното полукълбо и вероятното широко разпространено избелване в южното полукълбо "поставят света на ръба на глобално избелване", продължава статията.

В South China Morning News се казва, че избелването е "основно предизвикано от изменението на климата", но се засилва и от явлението Ел Ниньо, което обикновено води до затопляне на океанските води.

Агенция "Франс прес" съобщава, че през последните няколко седмици температурата на океана в района на Големия бариерен риф е достигнала рекордни стойности. Тя обяснява, че когато топлинният стрес засегне коралите, те изхвърлят водораслите, които живеят в тъканите им, което ги лишава от цветовете им и води до избелване.

В статията се отбелязва, че Комитетът за световно наследство е заплашил да включи Големия бариерен риф в списъка на световното наследство като "застрашен" обект - стъпка, която може да попречи на туризма. Но "ожесточеното лобиране" на австралийското правителство засега го е запазило извън списъка, се казва още в статията.

The Guardian цитира австралийския министър на околната среда Таня Плиберсек, която посочва усилията на правителството за постигане на нулево нетно замърсяване до 2050 г. и за финансиране на мерки за адаптиране на рифа. Той обаче цитира и активисти, които казват, че избелването трябва да бъде "предупредителен сигнал" за правителството да започне по-амбициозни политики за климата.

Отделно от това "Гардиън" съобщава, че научният дебат за това дали "антропоценът" да бъде обявен за официална геоложка епоха се е "превърнал в епична кавга". В статията се казва, че спорът е съсредоточен около "валидността на изтеклата информация за гласуването, което очевидно е унищожило предложението".

Вестникът обяснява, че някои учени са се надявали, че обявяването на антропоцена ще "официализира неоспоримите и необратими промени, които човешката дейност е причинила на планетата".