ЕС трябва да инвестира около 1,5 трилиона евро годишно от 2031 г. нататък, за да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г., се казва в документи на Европейската комисия, предоставени на Financial Times.

В проектодокумента се излага планът на Брюксел за намаляване на емисиите с 90 % до 2040 г., което е долната граница на препоръчаното от научните съветници, и постигане на нулеви емисии до 2050 г., пише FT.

Той съобщава: В документа се казва: "Високото ниво на инвестициите би надвишило огромните разходи, свързани с бездействието, тъй като последиците от глобалното затопляне стават все по-очевидни. Задържането на повишаването на температурата в рамките на 1,5 °C над прединдустриалните нива може да спести на ЕС 2,4 млрд. евро икономически загуби между 2031 и 2050 г. и да намали нетните разходи за внос на изкопаеми горива с 2,8 млрд. евро за същия период, се казва още в документа."

FT отбелязва, че някои сектори обвиняват плановете на ЕС за климата, че отиват твърде далеч, като през последните седмици протестите на земеделските производители "се разпространиха от Нидерландия до Белгия, Германия, Франция и Румъния". FT продължава: "Дипломат от ЕС заяви, че е малко вероятно други столици да одобрят сумата от 1,5 млрд. евро, освен ако тя не бъде формулирана като добра "не само за климата, но може би и за зелените технологии или други подобни".

Комисията на ЕС отказа да коментира, допълва FT. Ройтерс също отразява проектодокумента, като съобщава, че в него се казва, че до 2040 г. използването на изкопаеми горива в ЕС може да намалее с 80 % спрямо нивата от 1990 г. съгласно плановете за климата.

Във втори материал на Ройтерс се съобщава за резултатите от проучване на общественото мнение в ЕС, според което популистките десни партии могат да нараснат на следващите европейски избори, което "може да затрудни приемането на амбициозни политики в областта на изменението на климата".

The Guardian също съобщава за това как популистките "антиевропейски" партии, които ще постигнат големи успехи на европейските избори през юни, "биха могли да променят баланса в парламента рязко надясно и да застрашат ключови стълбове от програмата на ЕС, включително действията в областта на климата".

На друго място Bloomberg съобщава, че европейският пазар на въглеродни емисии е в смут, след като бързият растеж на възобновяемите енергийни източници и неочаквано ниското използване на изкопаеми горива доведоха до рязък спад на цените на въглеродните емисии. "Ако енергийните компании изгарят по-малко газ и въглища, те се нуждаят от по-малко разрешителни, за да отчитат емисиите си", се обяснява в статията.

Ройтерс съобщава, че Тринидад и Тобаго е започнал преговори с някои европейски държави за доставка на втечнен природен газ (LNG), произведен от венецуелски газ.