Стремежът към строителство на пътища ще провали целите на Обединеното кралство за нулево нетно замърсяване, предупреждават активисти, според Гардиън.

Участници в кампанията предупреждават, че планираното "строителство на пътища" ще провали целите на Обединеното кралство за нулево нетно потребление, съобщава Guardian.

Вестникът продължава: "Участниците в кампанията също така разкритикуваха новата политика на DfT [Министерството на транспорта], която изисква от вземащите решения да пренебрегват отрицателното въздействие на строителството на пътища и трафика върху климата, но да отдават значение на засаждането на дървета около проектите като природосъобразно решение на проблема с изменението на климата.

В нея се казва, че увеличаването на емисиите от пътните схеми "не е причина да се забрани" тяхното одобрение."

Вестникът цитира говорител на Министерството на транспорта, който оспорва твърденията на участниците в кампанията, че постигането на климатичните цели "ще бъде възможно само с драстично намаляване на автомобилния трафик".

Говорителят казва: "Това е невярно. Ние се ангажираме да постигнем амбицията си за нулево нетно замърсяване и това не се е променило, откакто публикувахме водещия си в света план за декарбонизация на транспорта."

Отделно от това "Гардиън" съобщава за призивите на Конгреса на профсъюзите (TUC) за значително увеличаване на разходите за обществен транспорт, което според него би "отключило 50 млрд. лири годишно за икономиката".

Материалът обяснява: "Докладът, публикуван от TUC, федерация, представляваща 48 профсъюза, настоява за радикално увеличаване на инвестициите - призовава за 18 млрд. паунда годишно повече за експлоатация на влакове, трамваи и автобуси, за да се намали използването на автомобили с 20 %, да се подобри качеството на живот и да се стимулира икономиката на Обединеното кралство."