Редакционната статия в Guardian започва с изброяване на многото проблеми, свързани с климата, пред които е изправен светът, след като миналата година беше обявена за най-горещата в историята.

"Развитият свят произвежда и потребява чрез милиарди машини за изкопаеми горива. Неговите двигатели и пещи изхвърлят въглерод, който сготвя планетата", се казва в статията.

"Мащабът на извънредната ситуация, свързана с климата, е такъв, че индивидуалният избор няма да има голямо значение, ако не се вземат определени колективни решения и не се действа по тях. Британецът Риши Сунак обаче смята, че екологичните мерки могат да бъдат оставени на индивидуалната съвест", продължава материалът.

Редакционната статия изразява съжаление за "отстъплението на Сунак от науката заради предполагаема политическа изгода", като отбелязва, че е жалко, че правителството не смята, че околната среда заслужава реални действия. С оглед на това се казва, че "разумни тори като Крис Скидмор напускат кораба".

Във вестник "i" колумнистът Себастиан Пейн е на друго мнение, като заявява, че Скидмор е възприел почти фанатично отношение към нулевата нетна стойност.

Пейн добавя, че Скидмор, който подаде оставка по-рано миналата седмица заради законопроект, позволяващ издаването на нови лицензи за добив на нефт и газ, е "дълбоко заблуден по отношение на прокламираната нетна нула".

В подкрепа на това той заявява, че Обединеното кралство ще се нуждае от нефт и газ "в продължение на много години, за да поддържа светлината".

В собственото си писмо за оставка Скидмор казва, че "никой никога не е отричал" необходимостта от нефт и газ днес и само критикува "отварянето на бъдещи нови източници на изкопаеми горива, които ще се продават на международните пазари и ще бъдат собственост на чуждестранни компании", което "няма да допринесе за енергийната ни сигурност".

Редакционната статия на "Сън" нарича Скидмор "лекомислен" и казва, че той е подал оставка, след като Риши Сунак подкрепи климатичния реализъм пред фантазиите.

Той допълва, че "безсмислените частични избори", които той е предизвикал "само няколко месеца преди нацията да отиде до урните", ще струват около 250 000 паунда.

В редакционната статия на "Таймс" се казва, че ако Скидмор изпитва толкова силни чувства по отношение на новите сондажи в Северно море, той би могъл да се разбунтува и да гласува против законопроекта.

The Spectator публикува материал на политическия кореспондент Джеймс Хийл, озаглавен "изложените на риск тори искат да се качат на зеления влак със сокове".