Според нови данни от Глобалния енергиен мониторинг (GEM) почти всеки голям регион по света увеличава инвестициите в инфраструктурата, необходима за увеличаване на използването на изкопаем газ за производство на електроенергия, съобщава Ройтерс.

Над 720 млрд. долара ще бъдат похарчени за газопроводи, които вече са в процес на изграждане или на етап планиране, допълва изданието.

Други 190 млрд. долара ще бъдат вложени в съоръжения за обработка на вноса на втечнен природен газ (LNG), продължава статията.

Ройтерс твърди, че данните показват "мощната инерция, която остава в традиционните индустрии за изкопаеми горива, дори когато доставките на чиста енергия се разгръщат с ускорени темпове".

Тя добавя, че изгражданата инфраструктура "гарантира, че изкопаемите горива ще запазят критичната си роля в ключовите енергийни системи и след 2030 г.".

Въпреки че понастоящем Северна Америка и Европа представляват 60% от световната мрежа от тръбопроводи, в статията се казва, че "планираните капиталови разходи за бъдещи тръбопроводи имат по-глобален обхват". 

В нея се добавя: "Южна Азия, Африка на юг от Сахара и Източна Европа планират да похарчат над 70 млрд. долара за газопроводи, което означава значителни ангажименти за разширяване на използването на природен газ в няколко ключови икономики".

В новините за изкопаемите горива Bloomberg съобщава, че приходите на Русия от нефт и газ са намалели с почти една четвърт през миналата година. Той отбелязва, че заедно с увеличените разходи на правителството за войната в Украйна това е довело до увеличаване на бюджетния дефицит на страната с повече от очакваното през миналата година.