Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман заяви, че водещото споразумение от COP28 за отказ от изкопаемите горива е само един от няколкото "варианта" в "меню а ла карт", съобщава Climate Home News.

В края на двуседмичната конференция за климата в края на миналата година всички правителства се съгласиха да се "призоват" взаимно да "допринесат" за осем глобални усилия, сред които и "преход от изкопаеми горива в енергийните системи", се отбелязва в статията.

 Но на един форум в Рияд Бин Салман заяви, че "всички тези осем точки, които имате пред себе си, са избор - затова ги наричам a la carte", продължава статията.

Той посочи фрази като "национално определени" и "като се вземат предвид Парижкото споразумение и техните различни национални обстоятелства", за да оправдае своя прочит, допълва Climate Home Notes.

Саудитска Арабия се отнася сериозно към въпросите, свързани с изменението на климата, и е преместила фокуса си върху всички видове енергия, а не само върху петрола, е добавил Бин Салман, съобщава Ройтерс.

"Хората все още са заинтересовани да продължат да произвеждат изкопаеми горива. Въпреки това, подобно на нас, и ние трябва да призовем всички да го направят, трябва да работим за намаляване на емисиите на тези изкопаеми горива", казва той на конференцията по минно дело в Рияд, като заяви, че Саудитска Арабия смята, че използването на изкопаеми горива може да продължи успоредно с мерки за улавяне на емисиите им.