Германия постигна съгласие по нова национална стратегия за водорода, съобщава Süddeutsche Zeitung.

Тя има за цел до 2030 г. "значително да засили" ролята на "зеления" водород, който е "решаващ" компонент за заместване на изкопаемите горива.

Вестникът цитира германския министър на икономиката Роберт Хабек, който казва, че "инвестициите във водорода са инвестиция в нашето бъдеще", подчертавайки значението на водорода за икономическия растеж.

Изданието обаче отбелязва, че екологичните групи критикуват факта, че правителството иска временно да насърчи и водорода, произвеждан от природен газ.

Euractiv уточнява, че германската стратегия за водорода включва удвояване на вътрешния електролизен капацитет от 5 гигавата (GW) до поне 10 GW до 2030 г., което предполага общо търсене на водород от 95 до 130 тераватчаса (TWh) за 2030 г. Освен това Ройтерс отбелязва, че според стратегията Германия все още ще трябва да внася до 70 % от водорода си.

Междувременно Climate Home News съобщава, че Германия възнамерява да подкрепя нови газови проекти в чужбина до 2025 г., което може да влезе в противоречие с ангажимента ѝ да прекрати международното финансиране на изкопаеми горива.

Правителствената агенция за експортно кредитиране е публикувала проект на политика за предоставяне на гаранции на енергийния сектор, "като твърди, че се съобразява с целите за опазване на климата", отбелязва изданието.

Критици обаче, като Адам Макгибън от Oil Change International, твърдят, че претенциите на Германия за лидерство в областта на климата са "смехотворни", като се аргументират, че политиката противоречи на "научните доказателства" за справяне с изменението на климата.

На друго място Local съобщава, че Хабек иска да удължи срока на действие на тавана на цените на газта и електроенергията до следващия Великден, като по този начин ще предложи на домакинствата три допълнителни месеца за облекчаване на разходите за енергия.

Berliner Zeitung съобщава, че ново проучване на неправителствената организация More in Common показва, че подкрепата за движението за климата и околната среда е намаляла наполовина в Германия за две години - от 68% на 34%.